Haemangioma és FNH

Voltam hasi ultrahangon és szerepel rajta valami, amit nem értek és ezért kérem a segítségét, hogy felvilágositást kapjak. Itt leírom, hogy pontosan mi is található a leleten. "A hepar norm. nagyságú, jobb lebenyében 12 mm-es echodús solid képlet ábrázolódik, melynek centrumában kis echoszegényebb terület ábrázolódik. A heparban látott solid képlet lehet haemangioma vagy FNH." Amennyiben lehetséges kérem magyarázza el nekem, hogy pontosan mit is jelent.

WEBBeteg szakértő válasza Haemangioma témában

Tisztelt Kérdező!

A máj (hepar) jobb (van egy jobb és egy bal lebenye a májnak) lebenyében talált kis 12 mm-es elváltozás tehát lehet:

1. Haemangioma: Erekből álló jóindulatú daganat.

2. FNH- Focalis (gócos) , Noduláris (csomós) , Hyperplasia (sejtszaporulat) .

Mindkét elváltozás gyakrabban fiatal nőkben, legtöbbször véletlenül kerül felfedezésre. Esetenként fogamzásgátló tabletta szedésével összefüggésben észlelhető a kialakulásuk.Terhesség alatt növekedhetnek Az esetek nagy részében ártalmatlanok és panaszt nem okoznak. Műtétet csak akkor javasolnak, ha növekednek, panaszt okoznak, illetve, ha a rosszindulatú elváltozás nem zárható ki. Időszakos ellenőrzésük, követésük javasolt.

Dr Jóna Angelika

Kérdés: 2008. június 30., 13:44; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 10:17
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mire vigyázzak?
Tisztelt Tóth Judit Doktornő! 2015.01.19-én heamangioma címmel ellátott kérdésemre nagyon szépen köszönöm válaszát, viszont szeretnék még egy...
Lehet-e az intramuscularis haemangioma...
Kedves Doktornő! Több, mint fél éve érzek állandó fájdalmat bal combomban, 30 cm-rel a térdem felett, mélyen, a csont mellett. Októberben...
Érdaganat
Üdv. A következő a problémám, úgy április közepén egy anyajegyem nagyon csúnyára megváltozott, pirosas-lilás színű lett és kiemelekedőbb....
Haemangioma a csigolyában
Nyaki ée hátfájdalom miatt MR vizsgálaton vettem részt.Több más probléma mellett a C.VII.és TH.VI.csigolyatestekben 1 cm-es haemangiomára...
Haemangioma?
Tisztelt Doktor Úr/Nő!        Az lenne a kérdésem, hogy a májon lévő haemangioma mennyire biztosan ismerhető fel ultrahanggal? Feltétlenül...