• Végbélrák májáttéttel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Nagymamám 80 éves, ez év januárban diagnosztizáltak nála végbélrákot, májáttéttel. Mivel fennállt az elzáródás veszélye, februárban megműtötték, sajnos a daganatot nem sikerült eltávolítani, és ki kellett vezetni a végbelét. Kemót nem vállalta. Eddig a körülményekhez képest jól volt, nem voltak fájdalmai. Mostanában azonban fájlalja a karját (csontját), remeg a keze és néha meg is merevedik, és gyengének érzi magát. Néztek vérképet, az rendben volt. Kérdésem az lenne, hogy mi a betegségének a további lefolyása, milyen tünetekre lehet számítani a jövőben és mennyi ideig húzódhat el (bár tudom hogy nehéz így megbecsülni, de Ön már bizonyára sok hasonló esettel találkozott). Várom őszinte válaszát

        Dr. Molnár Katalin válasza a vastagbélrák témában

        Kedves Kérdező Hozzátartozó, Nem ismerve a beteg mellékbetegségeit, 80 év hallatán felmerülhet,több egyéb probléma is. Kérdéseim: mivel diagnosztizálták a májáttéteket,volt e nagy labor vizsgálata? Májfunkciók,onkomarkerek,albumín meghatározás eredményei sokban segítenének a pontosabb válaszadásban. A felsoroltakról nem tudván,csak annyit írhatok,hogy a vastag- ill.végbél daganat lassan növekszik. A bél tágítható,ezért éveken keresztül nem is sejthető folyamat. Mivel a daganat ott van,lassan továbbra is növekszik. Életet meghatározó viszont a májáttét bizonyossága, a májfunkciók leleteiből pedig a máj életfunkciójára vonatkozó adatok lennének fontosak. Amennyiben a májáttét MR-rel vagy mintavétellel igazolt, és a májfunkciók,onkomarkerek emelkedettek,akkor a baj nagy, a betegek nagy része májkómába esik. Máj áttéttel is lehet élni hónapokig. Ha nincs nagy fájdalma, esetleg a tablettás kemoterápia is felmerülhet,kérem forduljanak onkológushoz az említettek tisztázása céljából. Csontfájdalmait is tisztázni lehetne,pl.rtg vizsgálattal.


        Dr. Molnár Katalin
        onkoradiológus

        Dr. Molnár Katalin
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 24., 16:33; Megválaszolva: 2011. május 26., 22:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        CEA labor értékem: 6,99ng/ml(Ref.érték: 0-2,5). Mire utal mi a teendő?