Miért állandósult a gyulladás a sorozatos antibiottikumok alkalmazása ellenére?

Köszönöm a segítségét Férjem arcüregi daganattal operálták még 2009 júliusában a Veszprémi Megyei Kórházban./2007 októberében áttétes nyaki nyirokcsomót diagnosztizáltak, nem találták meg a primer tumort csak 2009-es PET CT vizsgálat után/ Sajnos későn találták meg a primer tumort, ezért a környező csontos részekbe is beterjedt a daganat. El kellett távolítani a jobboldalon a maxillát, orbita alapot a hiányzó csontos részeket titán implantátumokkal pótolták.. Műtét után nem vállalta a sugárkezelést előnyök és hátrányok mérlegelése után. Egyre jobban lett a választott alternatív módszer segítségével. Vártuk a szájpad lebeny pótlását, de csak ígéreteket kaptunk és kijelentést arra, hogy nem vállaltuk a sugarazást nem lesz mostanában a műtét, csak legfeljebb obturátort kaphatunk. KAPTUNK IS, használhatatlant. Így nyitott a szájpadja, viszont most már hiába lett valamennyi lelete negatív, nem jutunk tovább. November elején2001-ben begyulladt a műtéti rész. A szájsebészeten antibiotikumot kapott jobban lett, majd újra begyulladt, felnyitotta az orvos egymás után 3 alkalommal antibiotikumot kapott mindegyik után jobban lett, de nem múlt el azóta is ürül belőle a véres gennyes váladék. Szövettani történt 2011januárban, negatív lett. Készült MR negatív lett lágyrész denzitást jelzett minimális halmozódást.Ez után készült PET CT, jelzett, e pirosodást a műtéti területen és a PEG körül is mivel ott is gyulladt. /Ezen keresztül táplálkozik a műtét óta/ Mivel nem lehetett eldönteni egyértelműen, hogy mi az, ismételten szövettani lett véve a jelzett részből. Negatív lett. Viszont az arca megint gyulladásba jött és azóta is abban van most a szemalatti rész is beödémásodott. A kezelőorvosának mondtam nem- lehet allergia? Szerinte nincs titán allergia nem kellene néznem a net-et. Megkérdeztem nem segítene az, ha feltárnák a lobos területet és megnéznék mi okozza a gyulladás fent állását. Nem mert gyulladt részt nem kell operálni addig amíg nem múlt el a gyulladás. Most éppen Dalacint írt fel a szájsebész és onkológiai konzíliumot. Félünk nem lesz-e súlyosabb következménye, hogy ilyen hosszan gyulladásban van, mivel teljesen nem múlt el egyik kezelés után sem. Piros, meleg, kemény tapintatú az érintett rész. Hová fordulhatunk segítségért, mert nem vagyunk nyugodtak. Operáló orvosa külföldön van.

Dr. Molnár Katalin válasza arccsonttumor témában

Kedves Aggódó Hozzátartozó.

Sajnos a probléma komoly. A gennyes váladék célzott mikrobiológiai vizsgálata javasolt.

Így célzott antibiotikumos kezelésben részesülhet a beteg. A Dalacin jó gyógyszer, ha nem sikerülne a mikrobiológiai kivizsgálás ütemezése, megpróbálható az Avelox.

Fontos a száj és garat ápolása, gyakori tisztítása, öblögetése. Tisztítani pl.Betadine-vel lehet (ha nem allergiás rá) . Öblögetni a kapható szájfertőtlenítő oldatoktól kezdve a szódabikarbónás 1%-os oldatig, a fő a száj és garat tisztán tartása (naponta 20x) .

Van-e láza a betegnek, dohányzik-e?

Az alternatív gyógymódok kb. 6 hónapig tudnak segíteni, ha komoly a probléma, a betegség kiújul.

A sugárterápia lokális kezelési lehetőség, az érintett régió viszont csak akkor műthető ha nem gyulladt és hasonló a helyzet a sugárkezeléssel kapcsolatban is.

Tehát válaszom röviden: a gennyből mikrobiológiai kivizsgálás, majd célzott antibiotikum. Onkológiai konzílium - a sugárterápia ill.kemoterápia megítélése céljából. Természetesen a sebész is lássa a beteget.

Sok türelmet.

Kérdés: 2011. március 30., 20:46 ;Megválaszolva: 2011. április 03., 22:20
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Lehet csontrák?
Nyirokcsomó megnagyobbodás
Májvédők alkalmazása...
Dudor a torokban
Nőgyógyászati probléma
Tisztelt Doktornő, kérdésem a leletemmel kapcsolatban lenne, nem értem pontosan.loop conisatio után ezt az eredményt kaptam. Mennyire nagy a baj?...