• Méhrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mennyire megbízható a CT vizsgálat méhrák diagnosztizálásáan? Ha nem mutat ki rákot, biztos lehetek benne, hogy nincs rák a méhemben?

        Dr. Molnár Katalin válasza a méhtestrák témában

        Tisztelt Hölgyem, A második kérdésben már sejthető az első kérdésre a válasz. Igen,nem minden esetben mérvadó a kismedence vizsgálat. A méh 2 különböző daganatáról szoktunk beszélni. Míg a méhszáj daganat a fiatalabb korosztályt is sújthatja ( 30-35 éves kor ), addig a méhtest daganat a 65 év körüli korosztályra jellemző. A képalkotó vizsgálatoknak meg van a jelentőségük,de a kivizsgálások sorrendje betartandó. Még manapság is fontos a fizikális kivizsgálás,a beteg tüneteire való odafigyelés,nőgyógyászati kivizsgálás,rutin kenet cytológia. Ezt Követi az ultrahang vizsgálat,RTG,CT ill.MR vizsgálat. A második kérdésére a válasz: nem. Javaslom kérem forduljon bizalommal nőgyógyászához. Rutinszűréshez méhszáj kenetet kell venni 2 évente.Gyakoribb mintavétel indokolt ( legalább évente vagy bizonyos estekben még gyakrabban tünetek esetén és azoknál akik magas rizikójú csoportba tartoznak,pl. akiknek a kórelőzményében human papillomavirus fertőzés szerepel.


        Dr. Molnár Katalin
        onkoradiológus

        Dr. Molnár Katalin
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 10., 12:00; Megválaszolva: 2011. március 11., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        CEA labor értékem: 6,99ng/ml(Ref.érték: 0-2,5). Mire utal mi a teendő?

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés