Sugár vagy gyógyszer

Tisztelt Doktor Ur! Edesapamat (most 77 eves) ezelott ezelott 3 evvel 2008 (marciusban) a kolozsvari urologian megvizsgaltak, mert 14, 7 volt a PSA, es biopsziat vettek a prosztatabol. Az eredmeny: adenocarcinom prosztata, T3N0M0, scor Gleason6 (3+3) .Ezt kovetoen a krioterapia mellett dontottunk (a Doktor Ur javaslatara is) , amire juniusban sor kerult. A PSA igy alakult: oktoberben 0, 7, novemberben2, decemberben2, 3, marcius 2009 -ben 3, 7, juniusban 4, 2.Julistol felirtak a Casodex gyogyszert, naponta egyet, amit 3 honapig szedett, julis, augusztus, szeptember es aminek a vegen ismet 1, 6 lett a psa, de a gyogyszertol rosszul volt.Ekkor elment az onkologiara (2009 oktobertol) ahol szcintigrafiat, computer tomografiat vegeztek mind negativ eredmennyeles ezek utan felirtak 2010januarjatol, a dipherelin 11, 25 mg-os injekciot, amit 3 havonta kapott, osszesen negyet, oktoberben volt az utolso.Ez ido alatt a PSA ismet csokkent 0, 253 majd 0, 14, majd 0, 131, majd 0, 093 (januar 2011) es marcius elsejen 0, 28. A doktor Ur a kovetkezot ajanlotta: mivel az injekciot talan nem lehet a vegtelensegig adni, illetve lehet egy ido utan nem hat, majustol sugarterapiaval is lehetne kezelni, de persze ennek is meg vannak a hatranyai. Most tanacstalanok vagyunk gyogyszer vagy sugar. A Dokto Ur mit javasolna? Elore is koszonom a valaszt, tisztelettel

Dr. Nagykálnai Tamás válasza daganat témában

Egyértelmű a válaszom a 77 éves férfibeteg prosztatrákjával kapcsolatban:

Mindkét kezelést csinálni kell: tehát a gyógyszert is, meg a sugarat is.

Tudniillik a gyógyszer egy kissé megkisebbíti a prosztatadaganatot. A sugárkezelést így nem kell akkora területre ("mezőre") adnitehát kisebb térfogatra koncentrálva lehet kiszolgáltatani a sugárkezelést. Magyarul: kevesebb lesz a sugárkezelés elkerülhetetlen mellékhatása.

Tudniillik azért a prosztata fölött-előtt ott van a húgyhólyag, közvetlenül mögötte pedig ott van a végbél elülső fala. Ezek bizony "megpörkölődnek" egy kicsit a sugárkezelés során elkerülhetetlenül. Ha kisebb területet bombáznak, kevesebb lesz ez a mellékhatás - de lesz, arra számítani kell.

Arról nem beszélve, hogy a rákot minden lehetséges erővel támadni kell, mert a rák alattomos, rosszindulatú, hátba támadja az embert.

Tehát menjen a Dipherelin máris, és előkészülni a sugárkezelésre!

Kérdés: 2011. március 10., 09:32 ;Megválaszolva: 2011. március 31., 11:58
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
sugárzás, kemoterápia
Végbél baloldali, főként éjszaka jelentkező, erős fájdalommal mentem proctologushoz, előzetesen voltam béltükrözésen, diagnózis - idegenszövet...
daganat
Jó napot! Édesanyám 54 éves és az alsó medián csecsemőfőnyi daganatot találtak nála. Azt mondták, hogy jóindulatú. Arra lennék kíváncsi, hogy...
Tokáttörés?
Tisztelt Doktor úr/Nő. Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy édesanyám áttétes daganatos. Már mint a leletekből kiderült tokáttörés történt....
Segítség kérés!
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nem sok információval tudok szolgálni de remélem tudnak segíteni. Édesapám köldöke alatt érzékelt egy mogyoró...
Áttétek?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesanyámnak 4 éve II/B. stádiumú méhnyakrákja volt, melyet nem műtöttek, az orvos akkor azt mondta, édesanyám...