Gégerákos betegség

A férjemn gégerákos beteg már a sugárkezelésen átesett leis telt a 12 hét a sugár kezelés után. Trachea kanült kapott mert befulladt még a kezelés előttt. Sajnos az állapota nem a legjobb mert nem tud hizni csak fogy, tele van válladékkal ami nem igazán jó mert attól tették függővé a trachea kanül kivételét. Most azért nem bir enni mert fáj a szája és a nyelve égő maró érzést érez. Hozzá kell tennem hogy az étvágya nagyon jó is volt jol tudott enni a CT és MRI vizsgálatai is jók lettek.Szeretném megtudni, hogy ez a száj érzékenység mitől lehet. kérném sziveskedjék e-mailban válaszolni kérdésemre.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza gégerák témában

Esküszöm, hogy szívesen válaszolok, ha tudom, hogy miról van szó.

A gégerák sokféle kiterjedésű lehet - jelen esetben nem tudom a kiterjedését, és az elvégzett műtét kiterjedését sem.

A gége-garat (hypopharynx) egy részét is el kellett távolítani?

Mert az bizony nyelési problémákkal jár.

A nyak sugárkezelése után hetekig nagyon nehéz a táplálék felvétele - hiszen sugárreakció alakul ki, ez szükséges a későbbi esetleges kiújulások kockázatának csökkentéséhez.

A "szájérzékenység" szót nem nagyon értem. Fekélyek vannak a szájüreg nyálkahártyáján? Vannak ott látható "sebek", felmaródások?

A táplálékfelvételt mindenképpen erőltetni kell, mert különben a beteg leromlik nagyon.

Ha mást nem, folyékony tápszert (Ensure, Nutridrink) irasson fel orvosával, és legalább 2-3 dobozzal igyon meg naponta.

Kérdés: 2011. február 28., 15:10; Megválaszolva: 2011. március 07., 08:28
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Szövettani eredmény értékelés
Kérem segítsen értelmezni az alábbi szövettani eredményt. Valóban rosszindulatú daganatról van szó? Gégerák műthető-e lézeres eljárással? ...
Szakértői segítség!
Tisztelt Szakértő! Megpróbálom minél konkrétabban leírni, hogy mire is szeretnénk választ kapni! Édesapámat 2011-ben megműtötték...
Teljes gége eltávolítás
Édesapámat decemberben műtötték gégerákra, a hangszálakon volt a daganat.Teljes gége eltávolítást hajtottak végre nála, állapota...
Gégerák romló állapot negatív...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesapám tavaly ilyenkor került kórházba III. stádiumú gégerákkal, amelynek jobb oldali nyaki nyirokcsomó áttéte volt....
Teljes gégeeltávolitás után egy...
Teljes gége eltávolítás utáni időszakomra a fokozatos erősödés, és általános jó közérzet volt a jellemző.Körülbelül másfél hónapja, tompa...