• Gégerákos betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A férjemn gégerákos beteg már a sugárkezelésen átesett leis telt a 12 hét a sugár kezelés után. Trachea kanült kapott mert befulladt még a kezelés előttt. Sajnos az állapota nem a legjobb mert nem tud hizni csak fogy, tele van válladékkal ami nem igazán jó mert attól tették függővé a trachea kanül kivételét. Most azért nem bir enni mert fáj a szája és a nyelve égő maró érzést érez. Hozzá kell tennem hogy az étvágya nagyon jó is volt jol tudott enni a CT és MRI vizsgálatai is jók lettek .Szeretném megtudni, hogy ez a száj érzékenység mitől lehet. kérném sziveskedjék e-mailban válaszolni kérdésemre.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a gégerák témában

        Esküszöm, hogy szívesen válaszolok, ha tudom, hogy miról van szó. A gégerák sokféle kiterjedésű lehet - jelen esetben nem tudom a kiterjedését, és az elvégzett műtét kiterjedését sem. A gége-garat (hypopharynx) egy részét is el kellett távolítani? Mert az bizony nyelési problémákkal jár. A nyak sugárkezelése után hetekig nagyon nehéz a táplálék felvétele - hiszen sugárreakció alakul ki, ez szükséges a későbbi esetleges kiújulások kockázatának csökkentéséhez. A "szájérzékenység" szót nem nagyon értem. Fekélyek vannak a szájüreg nyálkahártyáján? Vannak ott látható "sebek", felmaródások? A táplálékfelvételt mindenképpen erőltetni kell, mert különben a beteg leromlik nagyon. Ha mást nem, folyékony tápszert (Ensure, Nutridrink) irasson fel orvosával, és legalább 2-3 dobozzal igyon meg naponta.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. február 28., 15:10; Megválaszolva: 2011. március 07., 08:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        CEA labor értékem: 6,99ng/ml(Ref.érték: 0-2,5). Mire utal mi a teendő?

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés