Daganat áttét kialakulása

Tisztelt Dr. Úr/Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy tapasztalatai szerint idősebb korban (67 évesen) mennyi idő alatt szoktak áttétek kialakulni vastagbélrák esetén? Előfordulhat, hogy rövid időn belül több kismedencei áttét is képződjön, ami a CT-n nem mutatható ki? Válaszát előre is köszönöm: Pálmai Judit

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza vastagbélrák témában

Vastagbélrák sokféle van. Jó lett volna, ha a stádiumot közli, de legalábbis a Dukes, vagy Astler-Coller beosztást.

Egy korán elkapott, teljesen felszínes, kicsi, a bélfalat nem infiltráló, nyirokcsomó-érintettség nélküli vastagbélrák az teljesen meggyógyul, áttét-képződés nem is várható.

Viszont egy bélfalat egészében infiltráló, a serosa (külső bélfal) oldalon is megjelenő, nagyméretű, kifekélyesedett, környéki nyirokcsomó-áttéteket már a műtét idejében is képző vastagbéldaganat esetén igen magas a kockázata annak, hogy 1-2 éven belül - néha hónapokon belül - a kismedencében, a hashártya mögötti nyirokcsomókban, a májban áttéteket képez.

Kérdés: 2011. február 12., 09:40; Megválaszolva: 2011. március 01., 10:11
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt