Kilátások

Tisztelt Doktornő /Doktor úr! Egy 84 éves férfi családtagom egy évvel ezelőtti sikeres vastagbéldaganat-operáció után nemrég megtudta, hogy tüdején és máján is jelentkezett áttét (1-1 folt a CT-n) . Mivel a kemoterápiára nagyon rosszul reagált, nem folyatatják a kezelést. Kérdésem az lenne, hogy milyen tünetekkel jár a betegség lefolyása? Amennyire lehet szeretnék felkészülni, hogy ne érjenek váratlanul azok a helyzetek, amelyekben segítséget tudok nyújtani. Jelenleg a beteg látszólag tünetmentes és saját bevallása szerint is jól van. Milyen fokozatai vannak egy kezeletlen áttét "fejlődésének"? Mennyi ideig maradhat vajon panaszmentes? Segítségüket előre is hálásan köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza vastagbélrák témában

84 éves férfibeteg vastagbéldagantának most máj - és tüdő-áttétei jelentek meg.

Először is tudni kell, hogy kezelés nélkül - de "kezeléssel" is - az áttétes betegség MINDEN ESETBEN gyógyíthatatlan, azaz szegény idős barátom ebbe a betegségbe meg fog halni. Tehát "kezelhető" lenne, de SEMMIKÉPPEN nem "gyógyítható". Az ilyen idős ember szervezetét erősen megterhelő kemoterápiától sem várható el az élet komoly meghosszabbítása, statisztikailag mindössze néhány hét-, vagy 1-2 hónap nyeresége lenne, de milyen áron? . Ugyanakkor sok mellékhatás is kialkulna, ezért orvosai ezt mérlegelve már nem is adnak neki további adagokat.

Az áttétek tömegétől (hány darab, és mekkorák) függően romlik folyamatosan a beteg állapota, hiszen a daganatsejtek felzabálják az ember energiáit, egy pillantra sem állnak meg, egyfolytában szaporodnak. Ennek következménye a fogyás, étvágytalanság, fáradtság, kedvetlenség, fokozatos leromlás, és persze az áttétektől függő helyi tünetek.

A tüdő-áttétek ingerköhögést, esetleg vérköpést okoznak, de rendszerint nem ez a baj a lefolyás során.

Leginkább a máj-áttétek okozzák a beteg vesztét, ezek növekedésére, és az evvel járó májműködési zavarokra, egészen a végén sárgaságra, májkómára lehet számítani.

Nem tudom, hogy konkrét betegünknek mennyi és mekkora áttétei vannak (mennyi rákos sejt lehet összesen a szervezetében) , de azt tudni kell, hogy ÁLTALÁNOSSÁGBAN a 10 a 12-en sejt (durván 10 cm átmérőjű gömb, nagyjából 1 kilogramm) daganat már az élettel összeegyeztethetetlen.

Ha most még komolyabb panasza nincs, akkor max. 12-16 hónapot tudok látatlanban jósolni. Adja Isten, hogy tévedjek, és még éveket éljen.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2011. január 25., 12:59; Megválaszolva: 2011. január 27., 12:22
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Daganat a vastagbélben
A nevem Okszána! Férjem nevében írok. 2014 februárjában diagnosztizáltak vastagbél rákot áttételekkel a májra. Túl van 7 kémiaterápián ...
Vastaggbélrák
Tisztelt Doktor Úr! A probléma a következő: Édesanyámnál (60 éves) pénteken II.-es stádiumú vastagbélrákot diagnosztizáltak, vagyis EDDIG...
Vastagbéldaganat esélye
Feleségemnél vastagbéldaganatot állapítottak meg az első szövettan a következőket tartalmazza: Mikroszkóposan a sigmából származó biopsziás...
Vastagbélrák, kemoterápia
Tisztelt Főorvos Úr! Nagyapámmal kapcsolatban kérném véleményét. 73 éves, ez év 08. hóban vérszegénység miatt kivizsgálták, és...