Mehetek-e sugárkezelés után gyógyfürdőbe?

Emlőműtétem után sugárkezelésben részesültem. Kérdésem, hogy a sugarazás után járhatok-e gyógyfürdőbe (nem napra) , mert nagy szükségem lenne rá a lábaim miatt.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza sugárkezelés témában

A sugárkezelés befejezése után még "dolgozik" a sugár kb. 4-6 hétig. Ez alatt az idő alatt otthon tornázzon, karkörzéseket végezzen az óra járása szerint 10-20-szor, majd visszafelé 10-20-szor naponta többször. Próbálja meg, hogy az "érintett" oldali kar ujjai mennyire érnek fel az ajtófélfán. Egyre magasabbra fog nyúlni - nem sül be, nem rozsdásodik be a vállízület.

A reumatológusok TILTANI szokták a gyógyfürdő (különösen a meleg és Rádiumos vizek) használatát sugárkezelésen átesett betegeken. Nem teszik helyesen.

Akutan, éppen kezelés alatt álló rákbetegeknél valóban nem helyes.

Gyógyíthatatlan, progrediáló rákbetegségben persze nem helyes.

De itt nem erről van szó: kiegészítésképpen (posztoperatív céllal, vagy más szóval adjuváns céllal) kapott sugárkezelést.

Az emlőrákkal foglalkozó könyvek garmadáját olvastam már el, egyik sem ír egyetlen szót sem arról, hogy posztoperatív sugárkezelés után - némi türelmi idő után - nem szabadna gyógyfürdőbe menni.

Menjen a fürdőbe, ott a vízben is tornáztassa a karját, vállát, gerincét. Jót fog tenni.

Természetesen NE NAPOZTASSA közvetlenül a sugárkezelt bőrterületet. Napra mehet, de ne napoztassa.

Tehát 4-6 héttel a sugárkezelés utolsó napja után mehet gyógyfürdőbe.

Jobbulást!

Dr Nagykálnai Tamás onkoradiológus, klinikai onkológus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. június 17., 12:39; Megválaszolva: 2008. június 17., 12:39
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT és MR eredmény elemzése
Tisztelt Doktornő! 2 évvel ezelőtt megállapított áttétes vastagbél daganat műtéti eltávolítása után kemoterápiás kezelésben részesültem...
Daganatos megbetegedések
Tisztelt Doktornő! 2 kérdést tettem már fel, idős egykori orvos édesapámmal kapcsolatban, aki 80 éves és kb 3-4 hete besárgult. Sok minden kiderült...
5év alatt 6mellkas CT
Jónapot kívánok kedves Doktornő! Engem Tamásnak hívnak. Azon apropóból írom levelem Önnek: Én 5év alatt 6×voltam mellkas CT. Az első...