Mehetek-e sugárkezelés után gyógyfürdőbe?

Emlőműtétem után sugárkezelésben részesültem. Kérdésem, hogy a sugarazás után járhatok-e gyógyfürdőbe (nem napra) , mert nagy szükségem lenne rá a lábaim miatt.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza sugárkezelés témában

A sugárkezelés befejezése után még "dolgozik" a sugár kb. 4-6 hétig. Ez alatt az idő alatt otthon tornázzon, karkörzéseket végezzen az óra járása szerint 10-20-szor, majd visszafelé 10-20-szor naponta többször. Próbálja meg, hogy az "érintett" oldali kar ujjai mennyire érnek fel az ajtófélfán. Egyre magasabbra fog nyúlni - nem sül be, nem rozsdásodik be a vállízület.

A reumatológusok TILTANI szokták a gyógyfürdő (különösen a meleg és Rádiumos vizek) használatát sugárkezelésen átesett betegeken. Nem teszik helyesen.

Akutan, éppen kezelés alatt álló rákbetegeknél valóban nem helyes.

Gyógyíthatatlan, progrediáló rákbetegségben persze nem helyes.

De itt nem erről van szó: kiegészítésképpen (posztoperatív céllal, vagy más szóval adjuváns céllal) kapott sugárkezelést.

Az emlőrákkal foglalkozó könyvek garmadáját olvastam már el, egyik sem ír egyetlen szót sem arról, hogy posztoperatív sugárkezelés után - némi türelmi idő után - nem szabadna gyógyfürdőbe menni.

Menjen a fürdőbe, ott a vízben is tornáztassa a karját, vállát, gerincét. Jót fog tenni.

Természetesen NE NAPOZTASSA közvetlenül a sugárkezelt bőrterületet. Napra mehet, de ne napoztassa.

Tehát 4-6 héttel a sugárkezelés utolsó napja után mehet gyógyfürdőbe.

Jobbulást!

Dr Nagykálnai Tamás onkoradiológus, klinikai onkológus

Kérdés: 2008. június 17., 12:39; Megválaszolva: 2008. június 17., 12:39
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tisztelt Dr úr Meddig fog fájni?
Tisztelt dr úr! Augusztus 18-ig sugárkezelésen voltam.A mai napig nagyon fáj a derekam, amire 5×4Gy sugarat kaptam,az LV-SI izületet érintő daganatos...
Állkapocs elváltozás
Jó napot kívánok. Azzal a reménnyel fordulok Önhöz,hogy betegségemről segítséget, jó tanácsot, véleményt tud mondani. A torokrákom miatt 40...
Gyógyítható-e?
Tisztelt Dr Nő! 2014 ben műtöttek méhtest rákkal I stádiumú volt hónapra a sebzugban és a hüvely falán kiújult a karcinóma kaptam 2 belső.és...
kISMEDENCEI SUGÁRKEZELÉS UTÁN...
Kedves Doktornő! Az előző levelemben sajnos nem írtam le a részleteket.Öt éve műtöttek.Teljes prosztata eltávolítás. Szövettan: T3bN1 (1/2) ...
Sugárkezelés nélkül
Nagymamámnak melldaganatot diagnosztizáltak 2014, 11, 03án.nov05én szövetminta eredménye: Mikroszkóposan necroticus háttérállományban degeneratív...