• Mehetek-e sugárkezelés után gyógyfürdőbe?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Emlőműtétem után sugárkezelésben részesültem. Kérdésem, hogy a sugarazás után járhatok-e gyógyfürdőbe (nem napra), mert nagy szükségem lenne rá a lábaim miatt.

        WEBBeteg szakértő válasza a sugárkezelés témában

        A sugárkezelés befejezése után még "dolgozik" a sugár kb. 4-6 hétig. Ez alatt az idő alatt otthon tornázzon, karkörzéseket végezzen az óra járása szerint 10-20-szor, majd visszafelé 10-20-szor naponta többször. Próbálja meg, hogy az "érintett" oldali kar ujjai mennyire érnek fel az ajtófélfán. Egyre magasabbra fog nyúlni - nem sül be, nem rozsdásodik be a vállízület. A reumatológusok TILTANI szokták a gyógyfürdő (különösen a meleg és Rádiumos vizek) használatát sugárkezelésen átesett betegeken. Nem teszik helyesen. Akutan, éppen kezelés alatt álló rákbetegeknél valóban nem helyes. Gyógyíthatatlan, progrediáló rákbetegségben persze nem helyes. De itt nem erről van szó: kiegészítésképpen (posztoperatív céllal, vagy más szóval adjuváns céllal) kapott sugárkezelést. Az emlőrákkal foglalkozó könyvek garmadáját olvastam már el, egyik sem ír egyetlen szót sem arról, hogy posztoperatív sugárkezelés után - némi türelmi idő után - nem szabadna gyógyfürdőbe menni. Menjen a fürdőbe, ott a vízben is tornáztassa a karját, vállát, gerincét. Jót fog tenni.
        Természetesen NE NAPOZTASSA közvetlenül a sugárkezelt bőrterületet. Napra mehet, de ne napoztassa. Tehát 4-6 héttel a sugárkezelés utolsó napja után mehet gyógyfürdőbe.
        Jobbulást!

        Dr Nagykálnai Tamás onkoradiológus, klinikai onkológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-06-17 12:39:47; Megválaszolva: 2008. június 17., 12:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot kívánok. Azzal a reménnyel fordulok Önhöz,hogy betegségemről segítséget, jó tanácsot, véleményt tud mondani. A torokrákom miatt 40 sugárkezelésen és 3 kemoterápián vettem részt. Ebből kifolyólag a szám teljesen szétégett...
        Tisztelt Doktor Nő! Elsősorban a szövettani leletem értelmezésében szeretném a segítségét kérni. Még az ősszel babavállalás miatt elindultam rutin vizsgálatokra és mivel a TSH értékem minimálisan magasabb volt a megengedett...