Emlőrák- szülhetek még?

Fél éve operált emlődaganatos, 32 éves egy gyermekes vidéki anyuka vagyok.Több kérdésem is volna Önhöz.Előtte röviden a lényeg: 2007.10.06.csomo tapintása a mellben, többszöri nőgyógyászati vizsgálaton felhivtam rá a figyelmet, ám végülis a 3. orvos volt hajlandó csak mammográfiára küldeni (! ) igaz, igy sem telt el az észrevételtől a biopsziáig csupán két hónap.Ekkorra a daganat 3 cm-es lett.2008.januárjában elkezdték kemoterápiával a méretét csökkenteni, ami sikerült is 3 kemoterápiás kezeléssel, igy márc.7-én műtöttek először csak daganat eltávolitás volt, ám a szövettan kimutatta hogy a daganat sejtjei (in situ) a resectios vonalat érintik, ujabb konzilium, ujabb műtét, teljes mirigyeltávolitás, azonnali expander beültetéssel. Műtét sikeres, a szövettan szerint egyetlen helyen volt az in situ sejtekből, a hónalji nyirokcsomokból is még az első műtétkor 2-t vizsgáltak 6 különböző metszésben, 30 különböző mélységből, daganatszövet nem volt található egyikben sem.Áttétet előtte sem, azóta sem mutatott semmilyen vizsálat sem. A daganat ism: oestrogen receptor pozitiv, HER2 negativ, sentinel nyirokcsomok daganatmentesek, ezt figyelembevéve a tumor: pT1c pNOsn Mx stádiumba sorolható. Kérdéseim tehát ennek ismeretében: 1.műtét után kaptam még 1 kemot, ami borzalmasan kiütött, tehát összesen 4 kemot kaptam. Az orvosom még egyet javasolt, ám NEM SZERETNÉK MÁR TÖBBET KAPNI! mi erről a véleménye? 2.Kell-e nekem sugákezelés, illetve indokolt-e, ha eltávolitották a teljes mirigyállományt? 3.mivel hormonérzékeny volt a daganat, kapok hormoninjekciot: Zoladex-et havonta, mininmum 2 évig.De tudnia kell, hogy azért vettem észre a daganatot is, mert babát szerettem volna és abbahagytam a fogamzásgátlót. Mikor szülhetek én leghamarább biztonsággal? Ez nagyon fontos számomra, kérem segitsen! Egyedül neveltem fel a fiamat, az apuka lelépett. Most van egy uj párom, aki csupasziv, jóember, imádjuk egymást és ő elveszitette a családját, nagyon szeretnék neki kisbabát szülni..ám az idő ketyeg, ő pedig 40 éves. 4.folyamatosan olvasok, keresek, tanulok és nemrégen hallottam egy újfajta eljárásról, mely módszerrel a daganatok vérellátását gátolják, mivel a rákos sejtek is a vér által szállitott oxigént használják fel az életfolyamataikhoz, s ezen eljárással meg tudják akadályozni a saját érhálózat kialakitást, tehát elpusztulnak a sejtek.Erről az eljárásról szeretnék többet tudni, kérem segitsen ebben! Mivel Magyarországon még kezdeti stádiumban van, de állitólag elérhető. Nos, ezek lennének a kérdéseim, szivből remélem, hogy kapok rájuk választ is..

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza emlőrák, emlődaganat, gyermekvállalás témában

Kedves Kérdező!

Kezdeti emlőrákon esett át.

Jobb lett volna persze, ha 2 hónappal előbb elküldik mondjuk ultrahangra - fiatal nőről lévén szó a mammográfia csak valóban gyanús esetekben indokolt, hiszen a sűrű emlőállomány eltakarhatja a betegségeket.

A jó az, hogy nincs pozitív nyirokcsomó, a másik jó az, hogy hormon-érzékeny volt a tumor, a harmadik jó az, hogy HER2 negatív volt.

Egyetértek a "nagy" műtéttel, hiszen a környezetben "IN SITU" daganatsejtek voltak, ami arra utal, hogy később újra indult volna ebben az emlőben a dolog. A másik emlőt persze egy életen át figyelni kell!

Persze azért rák volt.

Kérdéseire a válaszok sorrendben:

1. Valóban jobb lett volna még két-három kemoterápiás ciklus a műtét után is, de ha annnyira megviselte, ne kapjon. A BETEGET kezeljük, nem a betegséget.

2. Sugárkezelést magam részéről nem adnék, hiszen teljes emlőeltávolítás volt, negatív nyirokcsomókkal. Kétségtelen, hogy kicsit nagy volt a daganat, ilyenkor szoktak adni, de azonnal pótlás esetén (az Ön esetében) én a magam részéről nem adnék.

3. Nagyon fontos viszont a hormonkezelés (Zoladex injekciók, ma már van három havonta adható is, Zoladek LA=long acting) . A Zoladex hatásának fokozására Zitazonium tablettát is jó lenne szedni napi 20 mg dózisban. A hormonkezelés legalább 2 évig, de inkább tovább tartson. Ezalatt az idő alatt fogamzásgátlóról sem kell gondoskodnia új - várhatóan jó kis kapcsolatában. Most egyelőre úgysem ajánlom az új - közös - gyermek nemzését. Várjunk egy pár évet, a fiú legföljebb 43-44 éves lesz, csak fog tudni még akkor is valamit. A családi és egészségi megrázkódtatások után most a szeretet, megértés, megnyugvás, béke évei jöjjenek.

4. A daganatnak oxigénre és tápanyagra van szüksége a növekedéshez. Ehhez erek kellenek, ezért saját magának ereket képez a vasculáris endotheliális növekedési faktor (VEGF) kibocsájtása által. (Vas latinul edény, váza. Vascula latinul edényke, az orvosi nyelvben véredény) . Ezt az új erek képződését végrehajtó folyamatot gátolni lehet, és semmi köze a kemoterápiához, ez u.n. biológiai terápia. Az érképződést gátló gyógyszer (ek) megjelenése nem új, de az emlőrákban csak mostanában igazolták nagyszámú beteganyagon (az ehhez szükséges évekig tartó klinikai vizsgálatok során) a hatásosságot. Az Európai Únióhoz való tartozásunk után sokkal gyorsabban mennek a "törzskönyvezési" eljárások, mint régebben. Tehát már itthon is van, de Önnek erre - Hál'Istennek - nincs szüksége. Az Ön daganata nem újult ki, nem előrehaladott, nem dacol az eddigi kezelésekkel, stb. A téma bőven olvasható az interneten (leginkább angolul, de magyarul is) , pl. a következőket ajánlom: angiogenesis in cancer, angiogenesis inhibitors, VEGF, VEGFR, bevacizumab, Avastin, stb. Ezrével fognak megnyílni csudálatos angol nyelvű oldalak. Nyelvgyakorlásnak sem rossz. Az sem érdektelen nekünk, hogy Dr. Judah Folkman indította el az ilyen irányú kutatásokat, és ő részint magyar felmenőkkel rendelkezik. Az Ő nevét beütve életrajzot és arcképet látunk mondjuk a Wikipedia-ban.

Fel a fejjel, túl van a nehezén!

Üdvözlettel: Dr Nagykálnai Tamás onkoradiológus, klinikai onkológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. június 13., 08:22; Megválaszolva: 2008. június 13., 08:22
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mellrák kemo nélkül
Üdvözlöm. Édesanyám skizofrén betegségben szenved, kizáró gondnokság alá van helyezve. A gyámhivatal rendelte ki. 4 év alatt soha nem vitte...
Mennyire veszélyes az állapotom
Tisztelt Doktor nő! Szeptemberben derült ki, hogy rosszindulatú melldaganatom van. Kivették a 9mm-es daganatot, a szövettani eredmények értelmezése...
Grade III - hogyan tovább?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kérem segítsen leletem értelmezésében és a jövőre vonatkozó kilátások leírásában! Fibroadenomának véleményezett...
Mennyire rossz a CT leletem?

A bal S.9-ben a mellkasfal közelében két szomszédos 4 és 5 mm átmérőjü lágy részgóc  figyelhetők meg. 2008 11 12.én is megfigyelhető...

Nagypapám ct lelete
Tisztelt Doktornő! Nagypapám 82 éves, korábban prosztatarákos, de azt hormonkezeléssel jól viselte. Most volt ct vizsgálata és szeretném ha mondana...