A rákról

A családomban már többször megtapasztaltuk a rák erejét, mindig rosszul végződött sajnos. Most anyukám bátyjánál diagnosztizáltak nyelőcsőrákot.Sok idő után bekerült a kórházba és elkezdték a kezeléseket, 8helyen kapott sugárkezelést, úgy tudom 10szer. Teljesen leépült, már 42 kilóra fogyott. Nyelni nem tud, az egész szája be van gyulladva, semmit nem kapott amitől erőt nyerhetett volna, pedig mindig mondja hogy a vasszöget is megenné olyan éhes. Tegnap előtt saját felelősségre hazahozták, mert nem bírta a kezeléseket meg a nemtörődömséget.Otthon kicsit jobban lett, próbál iszoatni és sétálgatni a lakásba de nagyon nehezen megy neki. A kérdésem az lenne, hogy mit kéne tennünk, van e valami táplálékkiegészítő vagy étel amit ajánlana?! Vagy infúzió? És esetleg ha tudnának ajánlani szakembert vagy kórházat azt nagyon megköszönném, mert szeretnénk mindent megpróbálni! KÖszönettel

Alexandra

 

Dr. Csuth Ágnes válasza nyelőcsőrák témában

Kedves Alexandra!

Remélem, hogy a beteg ezt a levelezést nem olvassa. 

A nyelőcső-rák nagyon-nagyon súlyos, leggyakrabban halálos betegség.

Egyedüli sugárkezeléstől meg sem gyógyul, különösen akkor, ha nem is viseli el a beteg a teljes dózist.

A nyelési problémák enyhítésére (az éhezés csökkentésére)  a gyomorba vezetett tápszondán keresztül lehet táplálni egy ideig, aztán a daganat előrehaladtával már a tápszonda levezetése sem lehetséges (teljesen elzárja a daganat a nyelőcsövet) .

Feltétlenül tápszereket (is) kell kapnia, hiszen tulajdonképpen éhezik, és előbb utóbb éhenhal.

A jelenleg észlelhető "száj-gyulladás" valószínűleg gombás fertőzés - ami igen gyakran kialakul sugárkezelés mellett. Ezt is kezelni kellene, a legegyszerűbb a kisbabák "szájpenész"-betegségére használt Bórax-glycerin oldat. Patikában recept nélkül kapni.

Igen súlyos fájdalmak is szokták kísérni a betegséget.

Tehát:

A területileg illetékes onkológustól tápszereket (Nutridrink, Ensure, Isosource, stb.) , valamint fájdalomcsillapítókat kell kérni.

Sajnos, ne számítson semmi jóra a betegség kimenetelét illetően.

Kérdés: 2009. november 24., 16:17 ;Megválaszolva: 2009. november 24., 16:17
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Nyelőcső daganat
Tisztelt Dr.Nő/ Ùr! Problémám a következő lenne! Nagypapámnál rosszindulatù nyelőcső daganatot diagnosztizáltak! Carcioma planocellulare...
Nyelőcsőrák
Tisztelt Doktor, Doktornő! Az édesapám nevében írok mert nem tudom mit tegyek hogy helyes legyen a döntésem. Decemberben derült ki hogy a...
Nyelőcső daganat
Üdvözlöm Édesapámnak 2008 decemberében nyelőcsődaganatot állapítottak meg.Sajnos már nem gyógyítható állapotban.1 év alatt borzasztóan...
Melanoma esetleges áttéttel
Kedves Doktornő! Igyekszem rövid lenni. A feleségemnek (45 éves) tavaly áprilisban leszedtek a jobb combjának hátuljaról egy kifekélyesedett...
Biopszia eredménye
Szeretném megkérdezni,a diagnózist a leletemről. Köszönöm