Csontlágyulás, jó indulatú daganat?

Tisztelt Dr. Nagykálnai Tamás!

Júniusban  többször írtam Önnek ilyen jeligére, s tanácsával segített akkor, s azért próbáltam meg most is.

Márciusban csontizotóp felvétel alapján élettársamnak azt mondták, hogy áttétes. Volt utána röntgenen, Ct-n, Pet-ct-n, tumor marker vizsgálaton stb. Nem találták az elsődleges tumort. Majd átkerült a bp.-i Belgyógyászati Klinikára/endokrinológiára/, ahol nem  áttétre, hanem D vitamin hiány okozta csontlágyulásra gyanakodtak.Ez nem igazolódott be. Foszfátszinje nagyon alacsony volt. Vizsgálatok sora következett, majd aug.-ban csontbiopszia történt a az Ortopéd Klinikán. A szövettani eredmény: CSONTLÁGYULÁS. Mi más eredményt nem kaptunk a kezelőorvosunktól. Endokrinológusunk szerint tumor indukálta osteomalacia, amelynek oka a valahol a szervezetben lévő  jóindulatú messenchymalis daganat.Szerinte elég ritka kórkép.

Azt szeretném kérdezni, milyen vizsgálatokat javasolna ÖN , hogy kiderüljön hol van ez a jóindulatú daganat? Válaszát előre köszönöm. Üdvözlettel: Margit

WEBBeteg szakértő válasza tumor témában

Margit!

Ha mellkas CT, hasi CT, PET/CT nem mutatott semmilyen daganatra utaló elváltozást, akkor az kiindulásnak máris jó.

Jóindulatú elváltozást nem mutat ki a PET/CT, hiszen éppen azon alapul, hogy a rosszindulatú daganat szinte "zabálja" az izotóppal jelzett cukrot,  a jóindulatú pedig nem, tehát PET/CT-n utóbbi nem fog látszani.

A szöveti diagnózis élettársánál: csontlágyulás (osteomalacia) , ha jól olvasom. Nem tudom, melyik csontján, vagy sok helyütt? Hány éves?

Ezt teljesen más, mint a rosszindulatú daganatok csontáttéte (mert abban máshonnan származó dagantsejteket is látni) , és teljesen más, mint a csontritkulás (osteoporózis) , mert abban meg a csont szerkezete fogyóban van: a csontkéreg vékonyabb, a szivacsos állomány harmada-fele eltűnik. Olyan, mintha egy templom belsejéből eltűnnének a boltívek, és elvékonyodna a tető is egy kicsit.

Az osteomalaciában viszont a csont szerkezete megtartott, szinte épnek mondható - csak Röntgenen jóval halványabb a normálisnál -, de kevés benne az ásványi anyag. Úgy mondjuk, hogy "mineralizációs" zavarról van szó. Itt a templom teljes szerkezete megtalálható, csak nem elég szilárd betonból meg márványból van, puha. Ennek nincs köze a daganatos, rákos betegségekhez.

Persze ez sem egy könnyű betegség.

A calcium (vigyázat, nem kálium! ) és a foszfor anyagcserét kellene rendezni.

Hogy táplálkozik? Nincs a gyomor-béltraktusban felszívódási zavara?

A mellékpajzsmirigy (parathyreoidea) hormonja, a "parat-hormon" (PTH)  jelentős szerepet játszik itt. Elsősorban a tápanyagok felszívódásának és ez utóbbinak néznék utána.

Nem könnyű eset, de lényegesen befolyásolható.Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

WEBBeteg szakértő
Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2009. október 01., 09:23 ;Megválaszolva: 2009. október 01., 09:23
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...
Lehet csontrák?
Nyirokcsomó megnagyobbodás