Szedhetek-e C-vitamint kemoterápia alatt?

Ön szerint a C-vitamin hasznos vagy káros daganatos megbetegedések esetén? Miért nem lehet a kemoterápia alatt szedni? A kezelések teljes időszakára gondolnak ilyenkor (akár két kezelés közötti időszakra) , vagy csak arra az időszakra, amikor konkrétan kapja a beteg az infúzióban a gyógyszereket?

WEBBeteg szakértő válasza kemoterápia témában

A kérdésben nem szerepel a daganatos betegségének fajtája, de a kérdés megválaszolása így is egyszerű és vonatkozik mindenféle daganatos betegség miatt ÉPPEN kezelés alatt álló betegre.

1. A C-vitamin és sok-sok egyéb anyag (pl. beta-karotin) rendszeres fogyasztásával csökkenthető a daganatok kialakulásának kockázata. (tehát a megelőzés egyik tényezője lehet) . Az egészségesen táplálkozó embereknél kevesebb a daganat, mint pl. a szegényeknél, akik nem tudják maguknak még a betevőt sem megvenni.

2. Kialakult, előrehaladott daganatos betegségben semmit sem ér a C-vitamin, még igen nagy dózisban (10.000 mg = 10 gramm naponta! ) sem: a placebót kapók és a nagy dózisú C-vitamint kapók között ugyanazok az eredmények.

3. Daganatos betegség kemoterápiás kezelése alatt csak a normál vitamin-bevitel javasolt, nem kell túllőni a célon, mert az oxidációs-redukciós folyamatok során a gyógyszerek között kölcsönhatások léphetnek fel, egyesek hatása erősödik, másoké gyengül, vagy kiürülése elhúzódik, ezért toxikussá válik, stb. Ezt nem kell kockáztatni. Mivel a C-vitamin hatástalan a rákra, ezért nem vagyunk túlzottan kíváncsiak arra, hogy a szokásos rákgyógyszerekkel milyen kölcsönhatások léphetnek fel. Ha hatásos lenne a C-vitamin rákban, már régen kivizsgáltuk volna sok ezer betegen, hogy mondjuk milyen a C-vitamin és a Taxol kölcsönhatása, vagy hogy pl. erősíti-e a doxorubicin cardiotoxikus hatását, stb.

4. Tehát táplálkozzon egészségesen, úgy, ahogy szeret. Nem kell agyontömni most vitaminokkal. Majd a gyógyulás után lehetne figyelni a diétára.

Kérdés: 2009. augusztus 31., 10:01; Megválaszolva: 2009. augusztus 31., 10:01
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Gerinc masszàzs CLL esetèn lehetseges...
Tisztelt Doktornő! Az lenne a kerdesem,hogy a tavalyi évben, öt ev megfigyeles utan 165 öre ment fel a fvs. szamom,nyirok csomo megnagyobbodas nelkül. 3...
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Érdeklődnék
Kemoterápia okozta égési sérülés
Tisztelt Doktornő! Colon sigmoideum rosszindulatú daganata miatt, műtét után, utókezelésként FOLFOX kemoterápiát kapok. Az előírt 12 kezelésből...
Kemo vagy Koronavírus
Kedves Doktornő! December 5-én mastectomia és nyirokcsomó eltávolitáson estem át.18-ból 9 volt érintett.Her2 negativ,Ki-67status-5%,invaziv gócok...