Túl a kemoterápián, sugár előtt.

Nem müthető rosszindulatu garatdaganatom vanA kemoterápián most vagyok tul és kezdődik asugárkezelés. Az immunrendszerem teljesen legyengült. Szzeretnék valami javaslatot kapni, hogy mivel erősithetném meg/Pl táplálékkiegészitők, gyógyszerek stb./Fizikai álapotom megerősitésére is kérek javaslatot. Tísztelettel: Béla

WEBBeteg szakértő válasza garatdaganat témában

Tisztelt Kérdező! Sajnos nem írja, hogy milyen típusú garat-daganat van, mekkora, változott-e a kemoterápia során, stb. Immunerősítésre többek között a kiegyensúlyozott táplálkozás való: vitaminok, gyümölcsök (antioxidánsok). Fehérje-zsír, szénhidrát is legyen a étrendben. Ha mozog is - könnyű tornákat értek jelenleg ez alatt - akkor a keringés javul, az étvágy növekszik, a közérzet javul. Különösen fontos lenne most felhízlalni egy kicsit magát, mert a sugárkezelés második felében a garatban keletkező sugárreakció miatt már alig-alig fog tudni nyelni, arról nem is beszélve, hogy az ízek eltűnnek, minden íztelenné válik (a nyál-elválasztás leállása miatt). Tehát: sürgősen enni, enni, még akkor is, ha már nem kívánja. A magas kalória-tartalmú dolgok (pl. szalonna, tojás, tejszín, stb.) ilyenkor javasoltak, persze minden nap zöldség-gyümölcs is menjen.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 13.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Remélhetünk még?
Tisztelt Doktor (nő) Tavasszal anyósomnak garatdaganatot diagnosztizáltak meg is kapta a sugárkezelést, debrecenben kivéve az 5 utolsót mert gombás lett a...
Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...
Tumormarker Ca72-4
Uzemorvosi éves laborvizsgálatnal a tumormarker érték magasabb lett. Tüneteim jelenleg nincsenek. Kérdésem az lenne, hogy ez utale daganatos megbetegedésre....