Túl a kemoterápián, sugár előtt.

Nem müthető rosszindulatu garatdaganatom vanA kemoterápián most vagyok tul és kezdődik asugárkezelés. Az immunrendszerem teljesen legyengült.Szzeretnék valami javaslatot kapni, hogy mivel erősithetném meg/Pl táplálékkiegészitők, gyógyszerek stb./Fizikai álapotom megerősitésére is kérek javaslatot.Tísztelettel: Béla

WEBBeteg szakértő válasza garatdaganat témában

Tisztelt Kérdező!

Sajnos nem írja, hogy milyen típusú garat-daganat van, mekkora, változott-e a kemoterápia során, stb.

Immunerősítésre többek között a kiegyensúlyozott táplálkozás való: vitaminok, gyümölcsök (antioxidánsok) . Fehérje-zsír, szénhidrát is legyen a étrendben. Ha mozog is - könnyű tornákat értek jelenleg ez alatt - akkor a keringés javul, az étvágy növekszik, a közérzet javul. Különösen fontos lenne most felhízlalni egy kicsit magát, mert a sugárkezelés második felében a garatban keletkező sugárreakció miatt már alig-alig fog tudni nyelni, arról nem is beszélve, hogy az ízek eltűnnek, minden íztelenné válik (a nyál-elválasztás leállása miatt) .

Tehát: sürgősen enni, enni, még akkor is, ha már nem kívánja. A magas kalória-tartalmú dolgok (pl. szalonna, tojás, tejszín, stb.) ilyenkor javasoltak, persze minden nap zöldség-gyümölcs is menjen.Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2009. július 13., 08:55; Megválaszolva: 2009. július 13., 08:55
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Remélhetünk még?
Tisztelt Doktor (nő) Tavasszal anyósomnak garatdaganatot diagnosztizáltak meg is kapta a sugárkezelést debrecenben kivéve az 5 utolsót mert gombás...
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?