• COPD betegséggel hova lehet fordulni segítségért?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Ur/Doktornő Tanácsát a következőkben leírtara szeretném kérni a férjemmel kapcsolatban. Epikrizis: jobb felső lebenyi, radiomorfológiailag malignusnak imponálo képletmiatt utalták bekivizsgálásra. Távolabbi anamnézisében aethyl.chr alkohol dependencia, org.psychosyndroma, cerebrovasv.történések multiplex cerebralis infarktus és ezek maradvány tünetei szerepelnek. A felvételkor készült spirometriás vizsgálat sulyos ventilációs zavarral járó COPD-t támaszt alá. Bronchoscopos vizsgálattal a malignusnak feltételezett elváltozásából minta vétel nem lehetséges, UH szerint csapolható pleuralis fluiduma nincs. Az invazivabb vizsgálatoktól terápiás konzekvenciák hiányában eltekintünk. A bronchoscopos vizsgálatsorán a jobb hangszalag szövetszaporulatát találtuk, melynek hátterében gégész konziliáriusunk szerint neoplazma alapos gyanúja felmerül. Szövettani vizsgálátatát és esetleges ellátását a Péterfy S.u. Kh. Gégészeti O.előzetes előjegyzést követően felajánlották/ Dr. Takács Árpád Főo. Úr./ Th. jav:2x500 ug Seretide discus, 1c Spiriva/tioptropium bromid/ 1x5 mg Amlodipin, 1x10 mg Enalapril, 1x50mg betelok-Zok, 2x1 Tegretol CR 200, 2x1 tbl. Chinotal/pentoxifyline/, 1 tbl.Sertralin. Azóta az történt, hogy volt a hangszalagján lévő szövtből vettek mintát. A kérdésem az lenne hogy a Ct vizgálat mennyi egy értelmű, miért nem küldik kezelésekre és mik a kilátások, vagy mit leteh tenni, hova lehet fordulni további lehetőségekért. Köszönöm. Marika

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdőrák témában

        Kedves Marika!

        Két betegségről ír:
        1./ Röntgenképen a tüdőben a jobb felső lebenyben daganatnak látszó képlet. Szöveti mintavételt azért nem sikerül végezni a légcső-tükrözésen keresztül, mert
        a./ a felső lebenybe nem tud 180 fokban visszahajlani az eszköz,
        b./ vagy az elváltozás nem a brochusból indul ki, tehát a tükörrel a jobb felsőlebeny hörgőben nem látszik semmi.
        A COPD teljesen független a daganattól - ez a betegség a nagy piás, évtizedeken át nagy dohányos emberek szokásos betegsége.
         
        2./ a gégében a jobb hangszalagon daganatot látnak, melyből szövettant vettek, eredmény még nem ismert.
        Miért nem küldik kezelésre?
        Mert még nincs meg a szövettan.
        Végül:
        A mellkas CT vizsgálat elég pontos ahhoz, hogy a gyakorlott röntgenes véleményt mondjon róla (persze ez nem szövettani eredmény, ez "csak" a képi megjelenés alapján mondott vélemény, viszont csaknem 100%-os).
        A leírások alapján sajnos mindenképpen bajok vannak.

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        Dr. Nagykálnai Tamás
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-06 23:30:19; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Készülj fel a második hullámra!