Sugárkezelés

Üdvözlöm! 36 éves hugomnak agydaganata volt, amit eltávolítottak 4 hete.Remekül érzi magát a körülményekhez képest.Kobaltos sugárkezelést fog kapni. Műtét előtt is kapott és azt mondták neki hogy a haja elhullik és soha többé nem fog kinőni.Ez igaz-e vagy csak átmeneti a kopaszodás? Meg kell jegyeznem hogy hugom nagyváradi és sugárkezelés után Kecskeméten műtötték és most visszakerült Nagyváradra és ott kapja a további sugárkezelést amit még ezután kezdenek el és az ottani doktornő mondta a várható eredményt a sugárkezelésről.Válaszát megköszönve maradok hű tisztelettel.Éva

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza sugárkezelés témában

Kedves Éva!

A külső sugárkezelés során a kezelésre szoruló területet nagy energiájú sugárzásnak teszik ki. A kezelésnek természetesen nem célja az ép sejtek károsítása, azonban a fej területének sugárkezelése óhatatlanul a hajhagymák károsításával, így valamennyi hajvesztéssel is jár. A sugárkezelés befejeztével általában a haj visszanő, egyesekben sajnos néha csupán foltokban. Amennyiben a sugárkezelés dózisa nagy, előfordulhat, hogy a haj nem

nő vissza. A visszanőtt hajszálak általában nem olyan vastagok és erősek, mint korábban. Hugának a következőket javaslom:

Hogy elkerülje a drámai változást, célszerű megfontolnia a haj rövidre vágását még a sugárkezelés előtt. A hajmosással legyen igen óvatos, a fejbőrét erőteljesen törölnie nem szabad. Ha használ hajszárítót (jobb, ha nem használ) , akkor ügyeljen arra, hogy a hajszárító ne legyen forró - mivel ezzel csak fokoznák a hajhullást.

Mielőbbi gyógyulást kívánva:

Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész és fej-nyak sebész

Kérdés: 2008. május 21., 10:53; Megválaszolva: 2008. május 21., 10:53
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt