• Tüdőrákom lenne?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        én egy 17 éves diák vagyok, akinek mostanában egyre gyakrabban jelentekznek melkasi fájdalmai.Egy éve rászoktam a dohányzásra, és arra gondoltam, hogy lehet-e ez a fájdalmak okozója.nagyjából azóta jelentkeznek ezek a fájdalmak, hogy elkezdtem dohányozni, de ezek elég ritkák voltak, így nem is tulajdonítottam nekik nagy jelentőséget, bár furcsáltam, hogy ugyancsak dohányzó társaimnál ilyen panaszok nem jelentkeztek.egy éves koromban szívműtétem volt, mivel az egyik billentyűmön egy jukkal születtem, és kétévente járok kontrollra.Eddig minden rendben volt, állítólag teljesen jól begyógyult, és semmi probléma nincs vele.nagyjából 2 hete gyakoribbá váltak ezek a mellkasi fájdalmak.Igazából nem annyira "vészesek" ezek a tompa szúrás szerű lüktetések, de mindenesetre jobbank láttam elmondani a háziorvosomnak, és ő adott egy beutalót kardiológiára, ahol kiírtak engem április 10-re.ezek a lüktetések főleg a mellkasom bal-fölső, illetve jobb fölső részén jelentkeznek, de néha az alsóbb régiókban is érzem. A családomban előfordultak már rákos megbetegedések: pár éve elhunyt a nagymamám vastagbélrákban(és dohányzott, 67évesen halt meg), a testvére több mint 15 éve halt meg mellrákban(ő nem dohányzott), az anyai nagypapám egész életében dohányzott, és semmi problémája nem volt.szüleim közül anyukám cigarettázik, apukám viszont nem.(anyukámnak is volt emlőrákja fiatalabb korában).remélem kielégítő családi kórtörténetet adtam, ahhoz, hogy legalább sejteni lehessen, hogy mennyi az esélye annak, hogy örökletes tüdőrákom van-e.ezek a fájdalmak nem feltétlenül függnek össze a levegővétellel, de néha megesik, hogy rosszabbodnak, ha nagyon mély levegőt veszek.Kérem válaszoljon a kérdésemre, ön szerint tüdőrákom van? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves kérdező!

        A családban halmozottan előforduló rákos megbetegedések valóban jelenthetnek fokozott kockázatot a későbbiekben, de ne ennek árnyékában élje le az életét, egyáltalán nem biztos, hogy az Ön esetében is tumor fog kialakulni. Ettől függetlenül érdemes a befolyásolható rizikófaktorokat csökkenteni, tehát fontolja meg a dohányzás abbahagyását (egyébként is drága és büdös, és ha nem is feltétlenül tüdőrákot, de egy jó kis krónikus hörghurutot, valamint meszes ereket begyűjthet vele). Elég kicsi az esélye, hogy 17 évesen tüdőrákja legyen, a mellkasi fájdalom egyébként sem lenne erre típusos panasz. Leírása alapján inkább mozgásszervi eredet jön szóba, illetve, ha volt mostanában megfázás, a mellhártya izgalma, gyulladása merülhet fel. Tekintve az előzményeket, a kardiológiai kontroll is indokolt.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        Dr. Bene Orsolya
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-22 22:51:46; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 11:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: