Hólyagrák

Tisztelt Doktorúr!

Apósom két hete húgyhólyagműtéten esett át, kórszövettani dg: carcinoma planocellulare keratoides invasivum vesicae urinariae (gradeIII, pT2b) . Ahólyagfalból vett minta tumormentes. A továbbiakban havonta ellenőrzik a hólyagot. A kemoterápiát nem javasolják, mert erre a ráktípusra nem hatásos.Valóban nem létezik semmilyen hatásos utókezelés(pl: kemo-vagy sugárterápia) e ráktípus esetén, ami a túlélési esélyeket javítaná?

Köszönöm válaszát: Judit

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza hólyagdaganat témában

Tisztelt Judit!

Létezik hatásos utókezelés (kemo-vagy sugárterápia) . De ha a kezelőorvos (urológusa, uro-onkológusa) azt mondja, hogy nem szükséges, akkor nem szükséges.

Sugárkezelés lényegesen csökkenti a kiújulás kockázatát (valószínűségét) , csakhát nem tűnik el nyomtalanul egy 60-65 Gy dózisú sugárkezelés a kismedencére. Nagyobb a kezelés toxicitása, mint a haszna. Ilyen dolgokat is figyelembe szükséges venni.

Hasonlót lehet mondani a hólyagban szokatlan laphámrák szövettani típusra is.

Csodaszer, varázs-szer nincs, csak a mesében.

Türelem, lehet, hogy sikerült messze az épben eltávolítani a daganatot, és talán nem jön újra.

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2009. február 14., 18:37; Megválaszolva: 2009. február 14., 18:37
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Hólyagdaganat műtéte után
Édesanyámat (69 éves) július elején műtötték húgyhólyagdaganattal. A lézeres daganateltávolítás után kivették az egész húgyhólyagot és a...
Okozhat ez egészségkárosodást?
Magas CA 125
Műtét lehetséges-e