• Öröklődnek a daganatok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A daganatos betegségek öröklődnek-e? Orvosi publikációkban több helyen olvastam, hogy 2-3 százalékát teszik ki örökletes tényezők a daganatos betegségeknek. Valóban így van?

        WEBBeteg szakértő válasza a Daganat témában

        A daganatos betegségek összes kiváltó okát mindmáig nem ismerjük. A rákos elváltozások kiváltó okai között szerepelhetnek kémiai anyagok (főleg vegyiparban használatosak), ionizáló sugárzás, UV- sugárzás, vírusok (amelyek a sejtek génállományát módosítják pl.: HPV, HIV, hepatitis B és C vírus), foglalkozással összefüggő ártalmak (pl. azbeszt) és örökletes tényezők.

        Az örökletes tényezőknek a daganatos betegségek 5-10 százalékában van szerepe, daganattípusonként más-más mértékben. Főként a  vastagbél, az emlő, a bőr festékes daganata, a tüdőrák és egyes vérképzőszervi daganatok esetén kell számolni az öröklődéssel.

        Inkább a hajlam öröklődik,  tehát ha az örökletes tényezők is jelen vannak, nagyobb az esély a betegség kialakulására. Felveti az örökletes tényezők szerepét, ha közeli rokonban ugyanolyan típusú rosszindulatú daganat alakul ki, ha 50 év alatti életkorban jelentkezik, ha egy közeli rokonnak egynél több fajta rákos elváltozása van, illetve ha bizonyos daganatfajták együtt jelentkeznek (pl. emlő és petefészekrák, vagy bél és méhrák).

        Az egyes daganatos betegségekről és azok rizikófaktorairól az alábbi oldalon olvashat részletesebben: https://www.webbeteg.hu/aloldal/daganat

        Dr. Jóna Angelika
        WEBBeteg


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-04-22 11:34:32; Megválaszolva: 2011. július 27., 18:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: