Hólyagdaganat műtéte után

Édesanyámat (69 éves) július elején műtötték húgyhólyagdaganattal. A lézeres daganateltávolítás után kivették az egész húgyhólyagot és a húgyvezetéket a végbélbe kötötték át (ezzel egyidejűleg megműtötték a köldöksérvét is) . A kórházban a vártnál és előrejelzettnél sokkal gyorsabban gyógyult, nagyon hamar beindult a bélműködése, semmilyen komplikáció nem volt. Miután hazajött a kórházból pár napig nagyon jól érezte magát, szépen tudott menni WC-re, egyre ritkábban kellett kimennie az inger miatt, aránylag sokat tudott fenn lenni, sétálgatni, levegőn lenni. Azután egyre gyakrabban jelentkeztek az ingerek, fáradékonyabb lett, és amikor először nem sikerült időben kiérnie a WC-re az nagyon megviselte lelkileg. Próbáltuk elmagyarázni neki, hogy ez teljesen normális, lassú a gyógyulási folyamat, sok türelemre lesz szüksége. Az orvosok is nyugtatták az első ellenőrző vizsgálatoknál, hogy minden rendben van csak türelem és kitartás szükséges. Kb. 10 éve műtötték méhnyakrákkal (a sugárkezelés nagyon tönkretette a végbelét - ezt most is megerősítették a megelőző végbélvizsgálatoknál) , volt szívinfarktusa, agyinfarktusa, reumás és cukorbeteg (nem inzulinos) . Ezek ellenére nagyon aktív, nagyon erős és kitartó. Most viszont egy reménytelennek tűnő helyzetben van (és vele együtt mi is) , mert semmit nem tudunk ennek a betegségnek, ill. az ilyen műtét utáni állapotnak a gyógyulási menetéről, időtartamáról, segítő és hátráltató tényezőiről. Van úgy, hogy naponta 25-30-szor kell mennie a WC-re, hol vizelet, hol nagyon híg széklet jön (még egyszer sem tapasztalt valami sűrűsödést a székletben) . Néha 2-3 percenként kellene futnia, de ez a reuma és az általános gyengeség, fáradtság miatt sokszor nagyon nehéz. Ha ilyen sokszor jelentkezik az inger, akkor nem tudja kialudni magát, ilyenkor az esetleges "balesetek" még inkább megviselig lelkileg. Most ellenőrizték a lúgosítás eredményét, és mondták, hogy növelje 3-ról 4 kanálra a szódabikarbónát. Egyen sok rostosat, többször keveset. Viszont az étvágya is nagyon ingadozó. Az interneten sehol nem találunk sem orvosi sem betegoldalról semmilyen beszámolót, leírást, hogy mi a menete a gyógyulásnak, mire készüljön fel, mire próbálja magát beállítani. Minden betegségéből szépen gyógyult fel, de ott tudtuk, hogy mi a folyamat, amit végig kell csinálni. Most csak annyit tud, hogy kb. 1 év, míg nagyjából helyreáll nála minden. Sehol nem találunk hasonló műtött beteget, aki személyes élményeiről, tapasztalatairól tudna mesélni, pedig ez nagyon fontos lenne neki (ne csak az orvos, hanem a beteg oldaláról is lenne információja) . Nagyon megköszönném, ha valamilyen támpontot, segítséget tudna nyújtani, hogy mi a gyógyulás menete, mit tartson szem előtt. Köszönettel: Gombor Andrea

WEBBeteg szakértő válasza hólyagdaganat témában

Kedves Kérdező!

Nagyon nehéz a helyzet, mert sok-sok betegség (vagy legalábbis azok tünetei) rakódnak egymásra, sok a "comorbid" tényező a Mamánál, nemcsak egyedül a hólyagrákról van szó (sugárkezelt méhnyakrák, hólyagrák teljes hólyagexstirpációval, szívinfarktus, agyi infaktus, reuma, diabetes, stb.) . Sajnos, nem közöl a has-kismedence állapotáról semmilyen vizsgálati adatot, pl.friss CT leletet, vagy vérképet, stb.

Meg lehetett volna kérdezni, hogy mi a véleménye egy ilyen heroikus műtét után az orvosának.

Mivel nem tudom, hol lakik a Mama, nem tudom konkrét helyre küldeni. Javaslom, hogy indítson egy fórumot itt a WEBBetegen, esetleg olvasni fogja egy érintett, továbbá az ilyen súlyos betegek a következő helyeken tudnak még egymással is véleményt, tapasztalatot cserélni:

Magyar Rákellens Líga ([email protected])

Magyar Rákellenes Líga betegszolgálata: Országos Onkológiai Intézet 1123 Bp, Ráth György utca 7-9. tel: 06-1-202-4017.

RÁKÁSZ Rákellenes Általános Szolgálat. 1123. Bp, Greguss utca 2. Tel: 06-1-321-7445

Betegtájékoztatásért Alapítvány. tel: 06-1-279-0527.

WEBBeteg szakértő
Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2008. augusztus 16., 23:06 ;Megválaszolva: 2008. augusztus 16., 23:06
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Hólyagrák
Tisztelt Doktorúr! Apósom két hete húgyhólyagműtéten esett át, kórszövettani dg: carcinoma planocellulare keratoides invasivum vesicae urinariae...
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...
Lehet csontrák?