Mediastalis nyirokcsomó

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérésssel fordulok Önhöz, hogy műthető-e a mediastinumban talált nyirokcsomó, ami az axialis síkban 19x14 mm, sagittalis síkban cranio-caudalis átmérője 16 mm, alakja kissé szabálytalan lett. 2011-ben műtöttek tüdődaganattal.Jobb felső lobectomia történt. A daganat szövettani eredménye adenocarcinoma volt. Akkor nem találták szükségesnek az onkoterápiát.3 havonta járok mellkas CT-re, így most augusztusban -a 4 éve követett és nyugalomban lévő nyirokcsomó- nöni kezdett. Augusztusban 14 mm-nek írta le a CT majd PET-CT készült, ahol 10 mm volt. Most az okt.30-án készült kontroll CT-n a fent leírt méretű lett. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint van-e műtéti megoldás vagy csak az onkoterápia jöhet szóba? Szíves válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Dafkó Istvánné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza mediasztinális nyirokcsomó témában

Kedves Kérdező!

Mellkas sebész tudja eldönteni, hogy a nyirokcsomó helyzete alapján eltávolítható e, ill. az előzményekből lehet következtetni arra, hogy szükséges e, ill. hogy van e várható haszna az eltávolításnak.

Számomra az eltávolításnak csak azért lenne talán értelme, mert bár kicsi a valószínűsége, hogy 4 évvel a műtétet követően áttét alakuljon ki, ill. az ilyen lassan növekedjen, de sajnos ki sem lehet azt zárni.

Ha áttétről van szó, véleményem szerint a szisztémás kezelés javasolható elsősorban.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. november 06., 19:57; Megválaszolva: 2015. november 08., 17:59
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Laborérték TPA tumormarker
Keserű íz érzése kemoterápia és...
Nagypapám ct lelete
Tisztelt Doktornő! Nagypapám 82 éves, korábban prosztatarákos, de azt hormonkezeléssel jól viselte. Most volt ct vizsgálata és szeretném ha mondana...
Lelet értelmezése
Gist tumor?