Vastagbél rák

Kedves Tóth Judit Doktornő! Nagyapám betegségével kapcsolatban tavasszal kértem segítségét. Április 10-i, őszinte véleményét nagyon köszönöm. Korábban ezt írtam Önnek: Nagyapám (jelenleg 76 éves) betegségével kapcsolatban szeretném segítségét kérni. 2012. szeptemberében vérszegénység miatt kivizsgálták, és vastagbél daganat derült ki nála. Műtét történt (jobb oldali hemicolectomia. Hiszt.: adenocarcinoma tubulopapillare coli ascendentis pT3pN0 (0/0) pMx Dukes B2. Chromogranin és Synaptophizin neg. Ezt követően 2013. februárig adj kemoth-ban részesült (de gramont) . A kezelés alatt 2012. decemberében pulm. embolia alkult ki. Azóta syncumart szed. Ezeket leszámítva jó minőségű életet él, panasza nincs. 2014. decemberében a szokásos has-mellkas ct neg. mellkasi status mellett, ventralis hasfal alatt a mesenteriumban, egy 26 mm, met-re gyanús lágyrészképlete írt le. 2015.01.13: core biposzia hiszt: közepesen dif. adenocarcinoma, mely származhat a korábbi vastagbél tu. áttétéből, ill. local recidívájából. 2015.02.11 PET/CT: mesenteriumban kétgócú malignitást ír le lgl? mesentherilalis disseminatio? (felhas területén kp. vonaltól balra, mesentheriumban 3.2 cm intenzíven dúsító lágyrész képlet, tőle medial felé hasonló 10mm jelzetten dúsító terime) . Egyéb kóros nem igazolható. 2015.03.23. Op. (explor lapar): csepleszben diónyi met miatt, cseplesz resectiót végeztek, valamint hasfali reconstructió történt. Hiszt: adenocc. gr II. megfelel az előzetesen diagn adenoc. colon cc. met-nek. Jelenleg jól van. Onkológus szerint: " tekintettel arra, hogy nincs kimutatható tumor tömeg jelenleg, palliatív kemoterápiát nem indítunk (Ez 2015.04.03-án kelt) . Fejlemény: 2015.07.27-én has és mellkas CT: a bal hypochondrium területén az elülső hasfal mentén, az izomtól és környező bélkacstól nem elválaszthatóan dag. nycs. konglomerátumot írnak le, illetve a kp. vonal hegben, a nagy erek mentén is daganatos nycs-k vannak. CEA 3.88, Ca 19-9: 4.29.. Tüdőben változatlan status, met nem igazolható. Többszörös lokalizációra tekintettel sistemás kezelés megbeszélésére 2015.08.10-én Onko Team megbeszélés történik. Az osztályos doktornő szerint „tablettás kemotherápiát” fognak javasolni. Jelenleg is jól van, néha hasi fájdalomra panaszkodik, de ez nem súlyos. Normál életet él. Ismételten őszinte véleményét szeretném kérni: mennyire súlyos a jelenlegi állapota, mire számíthatunk? Az említett „tablettás kemoth.” az Ön tapasztalata szerint milyen mellékhatásokkal jár, mennyire lehet hatásos? Előre is nagyon köszönöm válaszát. Tisztelettel: V.Zs.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza vastagbéldaganat témában

Kedves Kérdező!

A képalkotók által leírt helyzetben mérhető daganat detektálható. Ilyen esetben a JELENLEGI gyógyszereinkkel teljes gyógyulást nem garantálhatunk, de elképzelhető, hogy 1-2 év mulva megjelenik egy olyan gyógyszer, ami már ezt megoldja. A mostani szereinkkel, a tablettával, vagy ha arra nem reagál a következő gyógyszerekkel lassítani tudjuk a daganat terjedését.

Természetesen minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, mint ahogyan ennek a tablettás kezelésnek is lesznek, de remélhetőleg nem súlyosak, ill. nem rontanak az életminőségen.

Jó dolog, hogy ezt otthon tudja szedni, nem zökken ki a mindennapi életéből, azon kívül, hogy időnként vérvételre jelentkezik más nagyobb megterhelést nem jelent számára.

Tudom, hogy nehéz elfogadni, hogy valami "nem meggyógyítható", de ahogyan a cukorbetegséggel együtt lehet élni, feltehetően ezzel is hosszú időt fognak nyerni.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. augusztus 03., 19:04; Megválaszolva: 2015. augusztus 04., 16:45
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt