Tüdő áttét?

Kedves Doktornő! novemberben a vesémről rosszindulatú daganatot távolítottak el. A műtét előtti mellkas CT-n találtak egy kerek árnyékot. Február 11-én voltam kontroll CT-n, itt véleményben áttét gyanúra utalnak. A mellékelt CT leletek alapján valóban áttétnek tűnik? Ha igen, milyen vizsgálatok és esetleg milyen kezelések várnak rám? Üdvözlettel, várom válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza tüdőáttét? témában

Kedves Kérdező!

A vesedaganat szövettana alapján lehet következtetni arra, hogy milyen rizikót jelentett a mérete, a szövettani jellemzői alapján arra, hogy távoli áttétet adjon. Ha ennek az esélye kicsi, természetesen nem zárható ki a tüdőáttét, de nyugodtabbak lehetünk.

A CT lelet alapján sajnos zárható ki az áttét, de egyértelműen nyilatkozni nem tudott erről a radiológus kolléga. Az elváltozás mérete alapján mintavételre nem alkalmas, ezért személy szerint én is a követést javasolnám.

Mivel ok nélkül nem szoktunk CT vizsgálatokat kérni, gyakran ilyenkor derülnek ki "mellékleletként" korábbi, ártalmatlan képletek a tüdőben (régi, lábon kihordott tüdőgyulladás, stb.

Amíg ez nem tisztázódik, kár beszélni olyan dolgokról, amik lehet elő sem fognak fordulni.

Tudom, nagyon nehéz a bizonytalanság, de úgy vélem most a követés a legjobb megoldás.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. március 02., 22:28; Megválaszolva: 2015. március 03., 08:09
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas