Aranyér miatt látok vért a wc papíron?

Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel szeretnék magához fordulni, hogy vérezhet-e attól a végbél, hogy kidörzsölöm (nem az aranyeret)? Nem gyakran szokott ez előfordulni, akkor is csak "maszatolódik", vagy egy csepp vér kerül csak a toalett papírra. Egyszer megpróbáltam magamnak kitapintani, és mintha lenne egy nagyon apró csomó a végbéltől pár centire. Lehet, hogy ez aranyér? A válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza vérzés a végbélből témában

Kedves Kérdező!

A végbélből észlelhető vérzésnek, vérezgetésnek számtalan oka lehet. Ezek egy része teljesen ártalmatlan (aranyér, a nyálkahártya berepedése nehéz széklet után, kisebb gyulladás, stb...) , de lehet komolyabb oka is (gyulladásos bélbetegség miatti fekély, daganat, stb.)

A vérzést mindig komolyan kell venni, hiszen ezek jó része megoldható, másik részük pedig korán felismerve gyógyítható.

Javaslom, hogy ne találgasson, ne halogassa, hanem maradéktalanul forduljon orvoshoz. Egyszerű fizikális vizsgálattal már nagyon sokat lehet mondani, de ha nem biztos a diagnózis, műszeres vizsgálattal (vastagbéltükrözés, ultrahang, vagy hasi CT vizsgálat) tisztázható a dolog.

Ha ellenérzései vannak megnyugtathatom, mert a legtöbb helyen kérheti a vizsgálatot altatásban is.

Mivel hozzám fordult, sejtem, szorong a panaszai miatt. Nem érdemes. Megoldható a problémája, csak ne dugja homokba a fejét.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. február 08., 14:05; Megválaszolva: 2015. február 08., 16:46
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT és MR eredmény elemzése
Tisztelt Doktornő! 2 évvel ezelőtt megállapított áttétes vastagbél daganat műtéti eltávolítása után kemoterápiás kezelésben részesültem...
Daganatos megbetegedések
Tisztelt Doktornő! 2 kérdést tettem már fel, idős egykori orvos édesapámmal kapcsolatban, aki 80 éves és kb 3-4 hete besárgult. Sok minden kiderült...
5év alatt 6mellkas CT
Jónapot kívánok kedves Doktornő! Engem Tamásnak hívnak. Azon apropóból írom levelem Önnek: Én 5év alatt 6×voltam mellkas CT. Az első...