Tüdőrák Stádium

Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdésem lenne: A tüdőrák klinikai besorolása, a kezelések hatására, kemoterápia, műtét változik-e. A jelenlegi besorolás T2N2M0 Válaszát, köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza TNM témában

Kedves kérdező!

Ha jól értem a kérdését, arra kíváncsi mennyire reagál a tüdőrák a kezelésekre.

A tüdőráknak szövettan alapján több típusa van, melyek különböző mértékben reagálnak sugárra, kemoterápiára és biológiai kezelésre.

A stádium besorolást mindig az adott időre értjük. Tehát létezik kiindulási TNM, aztán a kezelés hatására, vagy éppen annak ellenére változhat a besorolás.

Azt is fontos tudni, hogy ezt a stádiumot a képalkotókkal határozták meg, vagy pl. műtét után a szövettan alapján mondták ki.Előfordulhat, hogy a műtét során eltávolított daganat a képalkotókkal 3-4 cm-esnek látszott, a végleges szövettan alapján viszont jóval nagyobb. De látunk olyat is, hogy a nyirokcsomókat nem gondoljuk érintettnek, de a szövettani feldolgozás kimutatja bennük a daganatos áttétet.

Ugyanez igaz lehet fordítva is: a kezelés hatására nem tartalmaz élő daganatszövetet az eltávolított nyirokcsomó pl.

Remélem sikerült a kérdésére választ adni.

Jó egészséget kívánok!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2014. december 08., 18:11; Megválaszolva: 2014. december 08., 22:01
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT és MR eredmény elemzése
Tisztelt Doktornő! 2 évvel ezelőtt megállapított áttétes vastagbél daganat műtéti eltávolítása után kemoterápiás kezelésben részesültem...
Daganatos megbetegedések
Tisztelt Doktornő! 2 kérdést tettem már fel, idős egykori orvos édesapámmal kapcsolatban, aki 80 éves és kb 3-4 hete besárgult. Sok minden kiderült...
5év alatt 6mellkas CT
Jónapot kívánok kedves Doktornő! Engem Tamásnak hívnak. Azon apropóból írom levelem Önnek: Én 5év alatt 6×voltam mellkas CT. Az első...