Sugárkezelt közelében...

Férjem édesapja tüdőrákos. M ár a sugárkezelésnél tartanak sajnos. Még 5 hétig. Kérdésem az, van két gyerekem 4 és 2 évesek és úgy tudom, hogy nem mehetnek sugárkezelt közelébe, több ismerősöm ezt tanácsolta. Többek közt én 20 hetes kismama vagyok, tehát én sem. Vagy rosszul tudom? 5 napig sugárkezelik. Ártalmas ránk nézve? Nem egy házban, de egy udvarban lakunk. Nem szeretném őt sem megbántani, de a gyerekeimet is féltem. Mi az igazság?

WEBBeteg Szakértő válasza sugárkezelés témában

Kedves aggódó anyuka!

Semmi sugárveszély nincs annál a betegnél - mint a kedves Papánál sem -, aki külső sugárkezelésben részesül a tüdeje miatt. Külső sugárforrásból (egy valamilyen géppel) adják a kezelést. Nincs a betegben sugárforrás, tehát nem sugárzik. Családdal, gyerekekkel, terhes asszonnyal együtt lehet, játszhat, lakhat.

Más a helyzet, ha izotópot adnának be neki - pl. pajzsmirigy, vagy csontizotóp vizsgálatnál: ilyenkor a betegben van a sugárforrás (valamilyen izotóp) , ezt a beteget néhány napig nem is szokták gyermekek közelébe engedni. A ma használt izotópok egyébként gyorsan feleződnek, a vizsgálat idején még mérhető mennyiségben vannak jelen, pár óra/nap alatt szinte nullára bomlanak. De jelen esetben nem ilyenről van szó.

Tehát: nyugi, semmi sugárveszély!

Kézcsók

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2008. július 22., 08:55 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 14:18
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tisztelt Dr úr Meddig fog fájni?
Tisztelt dr úr! Augusztus 18-ig sugárkezelésen voltam.A mai napig nagyon fáj a derekam, amire 5×4Gy sugarat kaptam,az LV-SI izületet érintő daganatos...
Állkapocs elváltozás
Jó napot kívánok. Azzal a reménnyel fordulok Önhöz,hogy betegségemről segítséget, jó tanácsot, véleményt tud mondani. A torokrákom miatt 40...
Gyógyítható-e?
Tisztelt Dr Nő! 2014 ben műtöttek méhtest rákkal I stádiumú volt hónapra a sebzugban és a hüvely falán kiújult a karcinóma kaptam 2 belső.és...
kISMEDENCEI SUGÁRKEZELÉS UTÁN...
Kedves Doktornő! Az előző levelemben sajnos nem írtam le a részleteket.Öt éve műtöttek.Teljes prosztata eltávolítás. Szövettan: T3bN1 (1/2)...
Sugárkezelés nélkül
Nagymamámnak melldaganatot diagnosztizáltak 2014, 11, 03án.nov05én szövetminta eredménye: Mikroszkóposan necroticus háttérállományban degeneratív...