Fogok-e még ízeket érezni?

Tisztelt Doktor úr / Doktornő! Három éve garatrákot diagnosztizáltak nálam. Végigmentem a kezelésen: kemoterápia és sugárkezelés. Azóta, szerencsére tünetmentes vagyok. Viszont a kezelés óta nincsen nyálam és nem érzek ízeket. Azóta táplálékhelyettesítőkön élek. Az orvos egy ideig hitegetett, hogy majd visszajön, de már azt sem, és már Én sem nagyon hiszek benne. De mégis megkérdezném, hogy hátha valaki tudna megoldást. Akár műtéti eljárást itthon, de akár külföldön is. Néha még reménykedem, hogy még is van megoldás. Nyálképző gyógyszerekkel próbálkoztunk, de nem váltak be. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Nagykálnai Tamás válasza garat rák témában

Tisztelt Kérdező!

Sajnos a két nyál közül az egyik (a "híg" nyál) termelése a fej-nyaki daganatok sugárkezelése során jelentősen csökken, mert a nyálmirigyek igen érzékenyek a sugárra. Ez egy híg folyadék, ez viszi be az ételek ízét a nyelv aprócska ízlelőbimbói közé. sosem lesz tökéletes, sajnos.Kicsit azért visszatér. nyálképzőkkel, műnyállal kell próbálkozni, illetve mindig egy korty víz legyen magánál egy flaskában.

Kérdés: 2012. december 17., 22:51 ;Megválaszolva: 2012. december 24., 15:40
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Nyirokcsomó megnagyobbodás
Májvédők alkalmazása...
Dudor a torokban
Nőgyógyászati probléma
Tisztelt Doktornő, kérdésem a leletemmel kapcsolatban lenne, nem értem pontosan.loop conisatio után ezt az eredményt kaptam. Mennyire nagy a baj?...
Gégerák sugárkezelése
Üdvözlöm! Édesapámnál 2007-ben gégerákot diagnosztizáltak, total laryngectomia történt. Sajnos ez év márciusában kiderült, hogy kiújult neki....