Mellrákom van?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Nyolc hónappal ezelött egy nögyogyászati probléma miatt átirányitottak a mammográfiára.Volt ultrahangos vizsgálat, és két vékony tűs minta vétel.Nem volt értékelhető eredmény.Ezután csináltak egy vastag tűs biopsziát, és megállapitották hogy mellrákom van.De nem esett szó sem gyogyszeres kezelésről, sem kemoterápiáról. Azonnal a sebészetre utaltak. Azt mondták, mivel kicsi az emlő állomány, -valóban nagyon kicsi sajnos, mint egy 8 éves gyereké-Valószinüleg le kell venni az egész mellet.Jövő héten kell mennem a sebészetre. Azt szeretném megkérdezni.valóban nincs más megoldás, És nem kellene kiegészitő kezelésként kemoterápia vagy gyógyszer? Ráadásul, egy kisebb betegség miatt, másik osztályon labor vizsgálatot végeztek egy héttel a mell biopszia elött.Sem a vérkép, sem a vizelet vagy széklet, nem mutatott ki elváltozást. A mammográfián nem kellett volna vizsgálatokat végezni mielött mütétre utalnak? Ráadásul márciusban egy kisebb infartusom is volt. Mi lessz, ha nem birja a szivem a műtétet? És bármilyen pici is a mellem, nem szeretném elvesziteni. Azt sem tudom, lehetnek-e áttétek, mondjuk a tüdöben, mütét nélkül túl élhetem-E.Tudom sok kérdés ez egyszerre, mégis arra kérem Őnöket válaszoljanak mert nagyon félek.És ha kicsit világosabban láthatnék, könyebb lenne.Elküldöm a biopszia és a labor eredményeimet is.Elöre is köszönöm a segitségüket.Tisztelettel: Dea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Ezek szerint emlőrákja van.

Sajnos nem írja, hogy mik a részletek.

Az emlőrák kezelésének első lépése a daganat eltávolítása, mégpedig megfelelő nagyságú biztonsági zónával együtt. Ha méretes az emlő, annak egy részét (egy szektorát) elégséges eltávolítani - viszont ilyenkor utólag sugárkezelés mindenképpen szükséges.

Ha viszont az emlő kicsi, egyszerűbb az egész emlő eltávolítása - a beteg jobban jár, hiszen esetleg meg lehet úszni a sugárkezelést is.

A további teendők az eltávolított daganat részletes feldolgozása során kapott adatoktól függenek: melyik és mennyi kemoterápia, hormon-tablettás kezelés, HER2 ellenes kezelés, stb. szükséges.

Ez az emlőrák ellátásának szokásos menete.

Még a műtét előtt szokás gyors kivizsgálást végezni annak megítélésére, hogy 1./ operálható-e a beteg, 2./ nincsenek-e már áttétek a tüdőben, májban.

Az természetes, hogy fél a műtéttől, de hát mit csináljunk?

A rákot otthagyni elképesztő hiba és könnyelműség - csaknem biztos öngyilkosság - volna. Ehhez ne kérje orvosok segítségét.

A biopszia és a labor eredményeket viszont nem találom.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. augusztus 16., 12:22; Megválaszolva: 2012. augusztus 19., 11:41
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Melldaganat
Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni 2016.09.02-án egy csomót vettem észrr a bal mellemben UH, MRI, mintavétel és visszajött hogy...
Áttét a tüdőbe - mennyi a...
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Édesanyámat, aki most 56 éves még 2013-ban diagnosztizálták mellrákkal. Levették az egyik mellét és kapott is...
Műtét utáni kórszövettani lelet...
Tisztelt Dr. Tóth Judit klinikai szakorvos Asszony! "Remények és csodák helyett kétségek..műtét után" esetleírásommal kapcsolatban június 23-án...
Áttét / további kezelés?
Tisztelt Nagykálnai Tamás Úr! Köszönöm a gyors válaszát.Én is hasonlóra gondoltam. Még folytatnám. Anyám Herceptint azért kapott, mert a...
Roszindultu mellrák
Mellrákkal mütöttek 4és fél éve leleteim jók. Mehetek e gyógyvízbe fürdeni? Milyen meleg vízübe, melyik volna a legjobb. Pl: Egerszalók...