Szükséges a biopszia?

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Anyukámat 2, 5 éve műtötték vastagbéldaganattal, azóta áttét szervén nem jelentkezett, azonban a nyirokcsomói hol nőttek, hol nem változtak. Laborja jó, tumormarkere jó, a nyirokcsomók kórosságát CT, PET-CT állapította meg. Eddig az onkológusa mindig a szervezetében kimutatható vírusokra /Eipsten-Barr, CMV) fogta, azonban most biopsziát kért. Én azonban kétségek között vagyok, hiszen tudom hogy szükséges lenne, de annyi "lebeszélő" tanácsot kaptam (hashártyát is átszúrják, az begyulladhat; ha szétdurran az esetlegesen daganatos nyirokcsomó akkor a daganatos sejtek szóródnak stb.) . Önnek mi a véleménye, valóban annyira szükséges?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza nyirokcsomó biposzia témában

Nem írja, hogy melyik nyirokcsomók a gyanúsak - de feltételezem, hogy a hashártya mögöttiek ("retroperitoneálisak") .

Másképp nem lehet megmondani, hogy ezekben van-e daganatsejt, vagy nincs, csak kimetszéssel. Szó nincs arról, hogy a tűszúrás a daganat szóródását indítaná el - ez egy butaság.

A "lebeszélő" tanácsokat adó ember vállalja tovább a beteg kezelését?

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. augusztus 13., 12:08; Megválaszolva: 2012. augusztus 19., 11:37
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas