nagyon félek

Tisztelt Doktor Úr/ Nő! A következőkben szeretném a véleményét kérni: Cytológiai eredményem /bal mellből vett minta/a következő: Mikroszkóposan a minta közepesen sejtdús, közepes számban koheziv többnyire nagyságábam kisebb eltéréseket mutató hámsejtlemezeket tartalmaznak. A hámsejtek magnagyságában mérsékelt eltérések léthatók, a magok is kissé megnagyobbodtak. a hámsejtek mellett a kenetek hátterében csupasz ovalis myopithel eredetű sejmagok is megfigyelhetők.Bal oldali emlő elváltozás: FNAc3. Mérsékelt sejtatypiát mutató ductalis hámsejtek. A minta hormonálisan aktiv fibroadenómából származhat. A mammográfiás orvos azt mondta elég ha kontrollra visszamegyek, de én kivetettem a csomót, ami kb.1.5 cm, és még mellette 3 db kisebbet is kivett a sebész. A szövettan folyamatban, szörnyű lelkileg ez a várakozás, már aludni is alig tudok. Tudom hogy nem lát bele a csomóba, de a kérdésem az lenne, hogy tapasztalatai alapján a C3 CYTOLÓGIAI eredmény mennyire veszélyes, mekkora valószinűséggel kell számolnom, hogy pozitiv, rákos elváltozásról szóló erdmény jön vissza. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza citológia témában

Jóslásokra kér fel, ami nem megy. De megpróbálom logikusan értékelni a helyzetet.

Ha a mammográfiás képen ez a csomó teljesen körülírt volt (éles széle volt a környezete felé) , ha fibroadneomának gondolta a citológus, ha a röntgenes orvos mindössze kontrollt írt elő, akkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy tévednek, és mégis rosszindulatú elváltozásról volt szó.

Nem hiszem, hogy a gyanú legkisebb jele esetén is hagyták volna annyiban a dolgot.

Tehát: csaknem 100%, hogy nem lesz rossz (persze bele valóban nem látok) . A részletes feldolgozáshoz a kivett "anyagot" ilyen-olyan oldatokban, festékekben kell napokig áztatni, ezért tart a szövettan izgalmasan soká. Arról nem is beszélve, hogy az a néhány vállalkozó kedvű pathológus, akik még kis hazánkban maradtak, erősen le vannak terhelve, naponta többszáz anyagot kell mikroszkóppal megnéznük, a szemük kiguvad - és lehetőleg nem szabad elnézniük semmit. Angliában mindezért havi 2 millió Forintot (kb. 6000 - GB Fontot) kapnak, és közel sem szabad (azaz meg van tiltva, tehát TILOS! ) ennyi metszetet értékelni naponta, mert növekedhet a tévedések aránya.

Kis hazánk speciális egy hely.

Szóval ne ijedjünk be előre.

Kérdés: 2012. június 06., 07:21; Megválaszolva: 2012. június 12., 10:08
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Most akkor jó vagy nem jó?
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések