• kurkumafogyasztás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Olvastam a kurkuma egészségvédő hatásáról és azóta ( kb két hete) minden nap a paradicsomlevembe teszek fél teáskanál kanál kurkuma port, valamint a naponta magam által sütött kenyérbe is egy teáskanállal. Most azonban az alábbi cikkben elég elgondolkodtató ellenvéleményt olvastam.Nem tudom a cikk megnyitható-e így bemásolva. Nagyon röviden a lényege ez:dikumarol és rokon vegyületei blokkolják az NQO1-et, megakadályozva ezzel a p53 műkűködését. A p53 a rákos sejtek elfajulásának megakadályozásáért felelős. http://egeszseg.origo.hu/cikk/0705/789757/kurkuma_a_3.htm Kérdésem a következő lenne: 1. A fenti mennyiség ( 1 tk kenyérbe +1/2 tk italba) túl sok-e ha folyamatosan eszem/iszom. 2. Ha sok, a kenyérbe tett napi egy teáskanál még egészséges-e. A gyerekek (12és16) is ezt eszik, nekik se árt-e. Egész india kurkumán él (átlag napi 2gr), ezért gondoltam, hogy nem árt. köszönettel Zsuzsa

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        Kedves Zsuzsa! Nem vagyok dietetikus, ezen belül kurkuma-szakértő sem. Amennyiben valóban gátolja laboratóriumi körülmények között - emberi fogyasztásra alkalmas mennyiségben, azaz koncentrációban - a p53-at, akkor valóban lehet daganat-proliferáció ellenes hatása. De ezek a vizsgálatok általában igen nagy koncentrációkkal történnek (pl. a szója esetén 30-300 -szoros mennyiséget kellene bevennünk naponta! ). Hogy az egyéb táplálékokkal (fehérjékkel, szénhidrátokkal, zsírokkal), segédanyagokkal, és azok lebomlási termékeivel milyen kölcsönhatásba kerül a szervezeten belül, azt én nem tudhatom - de szerintem senki nem is vizsgálta, mert évtizedekig tartana irdatlan pénzekért egy ilyen kiterjedt vegyi analízis. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos bontó enzimek egyikünk májában vannak, másokéban nincsenek. Tehát nemcsak a bevitt anyagok, hanem azok feldolgozása is emberről emberre változik. Szóval ezek a kérdések egyáltalán nem olyan egyszerűek, mint amilyennek látszanak. Az biztos, hogy színesítésre, ízesítésre való használata nem árt, hiszen Ázsiában milliárd ember használja minden nap. Kézcsók


        Kérdés: 2012. április 10., 09:08; Megválaszolva: 2012. április 17., 18:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: