• Megnyugodhatok-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A minap olvastam egy újságban, hogy a daganatos betegek 5 év után tekinthetők gyógyultnak, ill. a melldaganatosok 10 év után. Nekem 7 évvel ezelőtt volt melldaganat miatt műtétem, un. rákmegelőző állapotban voltam, a teljes mell eltávolítását javasolták, mert lehetőségem volt rekonstrukciós műtétre. A hasfalból távolítottak el egy darabot, melyet beültettek az eltávolított mell helyére. Sajnos a rekonstrukció nem sikerült, 2 nap múlva el kellett távolítani, így később sem pótoltattam. Sugár és egyéb kezelésekben nem kellett részesülnöm, mert a kivett daganaton kívül sehol nem volt rosszindulatú sejt. Azóta is évente járok ellenőrzésekre, minden rendben van, jól vagyok, dolgozom. Egy kicsit megijesztett a fent említett cikk, mert egyik orvosom azt mondta, hogy most már tekintsem ezt a daganatot úgy, hogy volt, ma már lehetőség szerint ne gondoljak rá. Természetesen az éves ellenőrzést fontosnak tartotta ő is, én is. Kérdezem Öntől, megnyugodhatok-e az esettel kapcsolatban. Tisztelettel köszönöm előre is válaszát:Toldi Jánosné Zsófia

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        A Tisztelt Kérdezők szokása szerint Ön sem írja meg az egyetlen nagyon fontos dolgot, mármint azt, hogy mi baja volt (az emlődaganat részletes szövettanát). Mekkora volt a daganat, összefüggött-e a bőrrel? A szöveti metszetekben vol-e ér-invázió? Hányas fokozatú volt a daganat (hányas volt a "grade")? Milyen volt a hormonérzékenység? A hormonérzékeny emlődaganatok jobb indulatúak, lassabban szaporodnak, ezért viszont a műtét előtt már mikroszkópikusan elszóródott gócokból akár évek múlva is hajlamosak az áttétek megjelenni. A hormon-érzéketlen daganatok rosszabb indulatúak, gyorsabban növekednek, ezért az áttéti gócocskák is sokkal hamarabb, 2-3 éven belül jelentkeznek, ha akarnak. Ha nem jöttek, akkor 7 év múlva már nem fognak. Bonyolítja a kérdést a daganat cerbB2 (HER2)-tartalma, és p53-tartalma, stb. is. Arról már nem is beszélve, hogy mennyire voltak érintve a nyirokcsomók? Milyen utókezelést kapott? Baromi nehéz így véleményt mondani. Az 5 és a 10 év átlagnak nevezhető: tehát mondjuk 1000 ilyen, vagy olyan emlőrákos nő közül várhatóan mennyi marad életben 5, vagy 10 év múlva. Ezt egy egyénre (esetünkben Zsófiára) nagyon nehéz vonatkoztatni, pláne, hogy nem tudom a részletes szövettant. ÁLTALÁNOSSÁGBAN viszont el lehet mondani, hogy 7 év utáni kiújulás igen ritka, kockázata csaknem semmi. Második daganatok persze keletkezhetnek, azok ellen nem vagyunk védve. dr. Nagykálnai Tamás


        Kérdés: 2012. február 21., 12:48; Megválaszolva: 2012. február 27., 14:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.