• nyakszirtcsont

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő(Úr)! Serdülőkorú fiam(16) nyakszirtcsontján csonttapintású terime van, amit pár hónapja vettünk észre.koponyaröntgen nem mutatott elváltozást, de követését javasolták.azt szeretném megkérdezni hogy lehet e ez daganat, és ha igen mely daganat szokott elváltozást okozni ezen területen, és milyen vizsgálat adhat pontos eredményt? válaszukat előre is köszönöm. tisztelettel Egy aggódó anyuka

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        Látatlanban nem tudok diagnózist mondani, pláne, hogy a Röntgen-képen nincs semmi kóros. Nem lehet az, hogy a TELJESEN NORMÁLIS csont-kinövést tapintják? Ez a kemény dudor (kb. 0.5-1.0 cm-es csont-dudor) pont a középvonalban van, a hátsó nyakizmok tapadási vonalával ( a linea nuchale-val) egymagasságban. Tehát próbáljuk meg az önvizsgálatot: Bal és jobb kezünkkel erősen nyomogassuk a tarkó izmait két oldalt. Lépdeljünk az ujjainkkal lassan felfelé. Elérjük a csontot (nyakszirtcsont, latinul os occipitale, németül Hinterhauptbein, angolul occipital bone). Most menjünk az ujakkal mindkét oldal felől közép felé. Ha a középvonalban találkoztak az ujjaink, és fölötte kb. 1-2 cm-el van egy kemény kinövelés, az TÖK NORMÁLIS anatómiai képlet, az a nyakszortcsont "protuberantia externa" helye. Serdüléskor, sportoláskor (izom-erősödéskor) jelentkezik - gyerekeken alig kifejezett. Ezért nem írja le a Röntgen, mert ez tök normális. Ha viszont nem erről van szó, akkor látni kell szakembernek, hiszen elég gyakran zsírmirigy (lipoma), esetleg garatgyulladás utáni, vagy fejbőrsérülés utáni nyirokcsomó-duzzanat, stb. lehet. Valódi rosszindulatú daganat igen ritka erre.


        Kérdés: 2012. január 25., 13:20; Megválaszolva: 2012. január 31., 09:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: