Aggódó fiatalos nagymama emlőrákkal

Engem 2004 06 14-én műtöttek emlődaganattal ez a daganat 9 mm átmérőjű volt. Ezután 6 kemoterápia következett és 32 sugárkezelés, de a 33.-ra nem került sor, mert megégették./ Amit én akkor nem igazán értettem/ 2007 decemberében kezdődtek a bajok ugyanis kezdett zsibbadni a jobb karom meg is puffadt és igen fájt. Mivel onkológiai gondozott vagyok természetesen mentem, hogy kideritsék panaszom okát. Mindenféle vizsgálatra küldtek mire a CT kimutatta a jobb hónom alatt 1.35 cm nagyságú nyirokcsomó van. / Ezek eltávolitása 2004-ben megtörtént/ Jelenleg Femara 2, 5 -ös, Gordius 300 és Tagretol 200 -as gyógyszert szedek. A kérdéseim a következők: kapjak-e újra kemoterápiát vagy operálják ki az újabb daganatot?

WEBBeteg Szakértő válasza daganat témában

Tisztelt Kérdező!

2004-ben kezelték műtéttel, sugárkezeléssel, 6 sorozat kemoterápiával. Az akkori műtét során a hónaljat is kitakarították, ha jól értem.

Ennek ellenére fél éve daganatos göb, csomó jelent meg a hónaljban. Femarát szed - gondolom, hogy hormon-érzékeny volt a daganat.

Ha "csak" egyedül ez a tünet van, kemoterápiát nem tartok szükségesnek, de az 1.3 cm-es csomót eltávolítanám.

Ezt ismét fel kellene részletesen dolgozni szövettanilag (hormon-receptorok, HER2 receptor) , és ennek megfelelően utókezelni. A daganat tulajdonságai, jellemzői évek során változhatnak. Valószínű, hogy a Femara elég lesz.

A sugárkezelés bőr-tüneteit előre megmondani lehetetlen, ráadásul napokkal, hetekkel a kezelés után éri el tetőpontját. Nagyjából tudjuk, hogy pl. egy vörös hajú, szeplős, fehér bőrű nő kevesebbet visel el, mint egy fekete hajú kreol bőrű nő. Az "elégetés" szó tehát kissé pejoratív jellegű laikus megfogalmazás. Annyira azért nem hülyék az orvosok. Egy bizonyos daganatölő ("tumoricid") dózist azért le kell adni, ami már valóban a felelőtlen napozás utáni súlyos bőrgyulladáshoz közeli eltérésekkel jár. Sajnos. Magas dózis kell a daganat roncsolásához, mely már igen közel van ahhoz, hogy a normál, ép bőrt és alatta fekvő kötőszöveteket is károsítsa. Ha kevesebbet adunk, nem volt sok értelme az egésznek, a daganat nem pusztul el, ha túl sokat adunk, az "égés"-hez hasonló bőrelváltozások jelennek meg. Előre megmondani, hogy Pannika, vagy Julcsika fogja-e bírni a tervezett teljes dózist - bizony elég nehéz dolog.

Gyógyulgasson!

Kézcsókkal: Dr. Nagykálnai Tamás onkológus

Tisztelt Kérdező!

Tudni kellene, hogy a 2004-ben eltávolított nyirokcsomók közül volt-e áttétes. A kar zsibbadása és dagadása a nyirokcsomók eltávolításának és a sugárkezelésnek a következménye. Egy db 1, 35 cm-es nyirokcsomó nem csinál ilyet. Újabb onkológiai kezelés csak abban az esetben indokolt, ha a mostani nyirokcsomóban a szövettan kimutatja az áttétet. Méreténél fogva inkább reaktív (valamely fertőzés miatt az ehhez közeli nyirokcsomók megnagyobbodása) lesz. Egy ekkora nyirokcsomót már operált területben megtalálni nem könnyű. Én inkább PET-CT vizsgálatot javasolnék kontrollra. Amennyiben lesz rajta eltérés, műtét javasolt.

Ezt csinálnám, ha én kezelném.

Üdvözlettel: Dr. Boros Miklós sebész

Kérdés: 2008. július 09., 16:02 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 14:48
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
sugárzás, kemoterápia
Végbél baloldali, főként éjszaka jelentkező, erős fájdalommal mentem proctologushoz, előzetesen voltam béltükrözésen, diagnózis - idegenszövet...
daganat
Jó napot! Édesanyám 54 éves és az alsó medián csecsemőfőnyi daganatot találtak nála. Azt mondták, hogy jóindulatú. Arra lennék kíváncsi, hogy...
Tokáttörés?
Tisztelt Doktor úr/Nő. Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy édesanyám áttétes daganatos. Már mint a leletekből kiderült tokáttörés történt....
Segítség kérés!
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nem sok információval tudok szolgálni de remélem tudnak segíteni. Édesapám köldöke alatt érzékelt egy mogyoró...
Áttétek?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesanyámnak 4 éve II/B. stádiumú méhnyakrákja volt, melyet nem műtöttek, az orvos akkor azt mondta, édesanyám...