• Vastagbél daganat öröklődése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlet!Édesanyám 56évesen végbélrákban hunyt el,még abban az évben,azaz 3 éve voltam vastagbél tükrözésen,negatív eredménnyel.Kérdésem:Hány évente szükséges a szűrővizsgálat az én esetemben,ha 3 éve voltam utoljára és mik a leggyakoribb tünetei a vastagbél daganatnak?Köszönettel.

        Dr. Molnár Anna válasza a vastagbélrák témában

        Kedves kérdező! A vastagbélrák szűrésével kacsolatban megjegyzendő, hogy 50 éves kor felett mindenki veszélyeztetettnek tekintendő – még akkor is, ha az illető panaszmentes. 50 éves kor alatt pedig különböző egyedi tényezők döntenek a veszélyeztetettségről, mint pl. a családi kórtörténet – akinek családjában a dédszülőkig visszamenően jelentkezett vastagbél- vagy gyomorrák, illetve méhtest- vagy hasnyálmirigyrák. De emelkedett a kockázat a dohányzók, az alkoholfogyasztók vagy az egészségtelenül táplálkozók kockázata is. Ezek alapján 50 éves kor alatt, fokozott kockázat esetén - 2 évente szűrővizsgálat elvégzése javasolt (végbél ujjal történő megtapintása, széklet occult vér kimutatása)!


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 24., 19:46; Megválaszolva: 2011. november 30., 14:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        CEA labor értékem: 6,99ng/ml(Ref.érték: 0-2,5). Mire utal mi a teendő?