• Cukorbeteg?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Azért fordulok Önhöz, mert szeretném kikérni a véleményét, hogy az alább leírtak alapján Ön szerint mennyire valószínű, hogy esetleg már cukorbeteg vagyok, illetve, hogy mennyi az esélye, hogy a tüneteim ezt jelzik? 25 éves vagyok, 163 cm 68-70 kg. Körülbelül 10-12 kiló felesleg van rajtam, elosztva, arányosan, mindenhol egy kicsi (fenék, comb, has, kar). 1-2 éve néha bizsergést érzek a hátamban, melyre egyszer egy neurológus izomlazítót írt fel, attól hosszú időre elmúlt, illetve 1 éve elkezdtem sportolni, amitől fogytam is kb 5 kilót, az is jót tett. Azóta megint mozgásszegény életmódot élek, konkrét testmozgást szinte egyáltalán nem végzek. Nem eszem sokat, próbálok egészséges ételeket választani, sok zöldséget, zsírszegény húst, stb. A lábfejeim kb 3 hete nagyon fájnak, amit eddig annak tudtam be, hogy költözködtünk, lakást felújítottunk, festettünk, nagyon megerőltettem, ráadásul lapos papucsokat hordok. Ez a lábfájás reggel a legrosszabb, most már sokat javult, de reggelente még mindig érzem, ébredés után 1-2 óráig. Továbbra is azt gondolom, hogy ez a mozgáshiány illetve a túlsúly miatt van, de hallottam a minap, hogy a cukorbetegség jele is lehet. Utoljára másfél éve nézték a vércukorszintem a nőgyógyászati kontroll kapcsán, akkor a normális tartományon belül volt, bár a felső értékhez volt közelebb. Nagymamám, illetve az ő édesapja is cukorbetegek, mindketten igenkövér emberek. Az lenne a kérdésem, hogy az én túlsúlyom okozhat-e máris diabéteszt, illetve, hogy a fenti tüneteim állhatnak-e összefüggésben a vércukorszinttel vagy a cukorbetegség egyéb tényezőivel? Továbbá, hogy visszafordítható-e az esetlegesen magas vércukorszint, mozgással, fogyókúrával az esetemben? Ha esetleg kiderül, hogy magas a vércukorszintem, az rögtön azt jelenti, hogy cukorbeteg vagyok, vagy az még csökkenthető? Előre is nagyon köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a ízületi fájdalom témában

        Tisztelt Kérdező!

        A panaszaihoz legfőképp az utóbbi időben történt fokozott terhelés vezethetett. Az ízületeknek annál könnyebb ellátni a feladatukat, minél kisebb terhelésnek vannak kitéve, így a panaszok csökkentésében segíthet a súlyfölösleg csökkentése. A rendszeres mozgás is hozzátartozik az egészséges életmódhoz és könnyebbé teszi a súlyfölösleg leadását, ami akár panaszait is csökkentheti.
        A cukorbetegségnek a teljes kizárása vérvizsgálattal lehetséges. A vizsgálati eredménytől függ, hogy Ön cukorbeteg-e vagy sem, igaz nagy valószínűsége inkább annak van hogy, Ön nem cukorbeteg, de a biztost választ erre a vérvizsgálat ad.
         A cukorbetegség (diabetes mellitus) oka az inzulin hiánya, vagy csökkent mennyisége, vagy csökkent hatása. A cukorbetegségnek több típusa van: 1-es típus, 2-es típus, terhesség alatt kialakuló. A cukorbetegség (amelyet még nem kezelnek) fontos tünetei közé tartozik például a megnövekedett vizelet mennyiség, szomjúság érzés, fogyás akár fokozott étvágy mellett, hányinger, fáradékonyság, a lábszár görcse, kezek zsibbadás, de lehet tünetmentes is. Vércukorszint mérése szükséges abban az esetben ha a fenti tünetek (szomjúság, megnövekedett mennyiségű vizelet ürítés, fogyás stb.) jelentkeznek illetve a fenti tünetek hiányában 45 éves kor felett, mivel fiatalabb korban a fenti tünetek hiánya esetén nem valószínűsíthető cukorbetegség, tehát 25 éves korban sem.
        Igaz a túlsúly okozhat cukorbetegséget, de abban az esetben sokkal nagyobb mértékű túlsúlynak kell lennie. A lábfájdalom nem jellemző a cukorbetegségre. A  cukorbetegség esetén fontos a megfelelő testsúly, a megfelelő táplálkozás. Tünetmentes esetben egyetlen kóros érték nem jelenti azt, hogy cukorbetegség áll fenn, ebben az esetben újabb vizsgálat szükséges.

        Tisztelettel, Dr. Kocsis Erika


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-05 22:32:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 11:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: