Juttatások cukorbetegeknek

Januárban nagyon magas 10, 4-es vércukorszintet mértek nálam. Orvoshoz fordultam, aki diétás oktatásra küldött. Most ott tartok, hogy kb-5 hete az előírt diéta szerint élek, és heti szinten mérek egy-két éhgyomri vércukorszintet a munkahelyemen. (Kórházban dolgozom.) A jövő héten csináltatom meg a leleteimet amiket az orvosomnak kell majd vinnem. (Vérkép, szemfenékvizsgálat stb...) A januári magas vércukorszint mérése után sikerült 4, 5-ösre letornázni a vércukorszintemet - diéta segítségével. Két kérdésem volna. Előfordulhat-e hogy nem kell majd gyógyszert szednem, csak a diétát tartani? (napi 180 gr. Ch.) Nagyon gyógyszer ellenes vagyok.Természetesen szándékomban van vércukorszintmérőt is venni, az előírt ill. megkívánt ellenőrzések végett. A második kérdésem az hogy milyen térítés mellett vagyok jogosult vércukorszintmérőt és tartozékait venni. (Teljes áron, vagy 50%-osan.) Előre is köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Felszeghy Enikő válasza cukorbetegség témában

Kedves Kérdező!

Nem írta, hogy ez éhomi vagy étkezés utáni érték volt, de feltételezem, hogy éhomi (a 10, 4 mmol/L) . Ennek megfelelően Ön 2es típusú diabeteses, életkora alapján, főleg akkor, ha ehhez túlsúly és inzulinrezisztencia társul. A 2es típusú diabeteses betegek csak akkor jogosultak kedvezményekre, ha valamilyen oknál fogva közgyógyigazolványuk van (2es típusú diabetesben nem jár automatikusan) vagy ha több, mint 2 alkalommal szúrják magukat inzulinnal naponta. Ennek megfelelően Önnek teljesáron kell vércukormérőt és tesztcsíkot vennie. Ennek ellenére azt mondanám, hogy erre igazából nincs szükség, mert szúrópróbaszerű vc mérésekre sok patikában is van lehetőség, de természetesen a döntés az Öné. Mivel nem sok mindent tudok Önről, csak általánosságban mondhatom, hogy azt gondolom, sokáig elegendő lehet a diéta, de elképzelhető, hogy gyógyszeres kezelésre is sor kerül.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. március 13., 07:58; Megválaszolva: 2011. március 16., 18:53
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Okozhatja-e cukorbetegség ezeket a...
Magas vércukorszint
Merckformin XR 500 retard
Cukorbetegség kezelése
Magas vércukor reggeli után