Inzulinrezisztencia és PCO melletti diéta

Érdeklődni szeretnék, hogy PCO+Inzulinrezisztenciára is létezik diéta? Merckformint kell szednem, napi 3*500 mg, mert idén januárban egy vérvétel során kiderült, hogy inzulinrezisztenciám van a PCO mellé. 2 pontos cukorterheléses vizsgálaton nézték az inzulinomat. A 120 perces érték a 8szorosa volt a kiinduló értéknek. A vizsgálat előtt is sejtettük, hogy sajnos az eredmény rossz lesz, mert a tünetek már erre mutattak- feltűnő súlyfelesleg a has- és derék körül, szőrösödés szokatlan helyeken, rendszertelen ciklus, misseb ab.-ok (16. és 17. héten történt 2szer ergymás utáni terhességeknél) , sikertelen próbálkozások a teherbe eséshez –gyakran elmaradó v. késői, elégtelen peteérés. Jelenleg vége sikerült kismamának lennem, 7 hetes vagyok. Olvastam az interneten arról, hogy van olyan élelmiszer, ami nagyon alacsony szénhidráttartalmú, a vércukorszintet nem, viszont az inzulinszintet brutálisan meg tudja emelni. Az orvosom nem adott pontos információkat az étkezésemre vonatkozóan, annyit mondott, hogy a finomított szénhidrátokat, a direkt cukrozott ételeket kerüljem. De félek, nem akarom ezt a babát is elveszíteni, és ha az inzulinrezisztenciának+PCO-nak köze lehet az ilyen tragédiákhoz, akkor a gyógyszer mellett az étkezésemmel is szeretném megakadályozni a tragédiát. Tehát a kérdésem az lenne, hogy létezik diéta speciálisan az inzulinrezisztenciára (ami PCO-val társul)? Valamint beszereztem vércukormérőt, igaz inzulint nem, de a vércukrot méri. Mikor érdemes méregetnem? Köszönettel: Gabriella

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Felszeghy Enikő válasza cukorbetegség témában

Kedves Kérdező!

A PCO esetén, ha inzulinrezisztencia társul hozzá, a metformin mellett a 2es típuső diabetesben javasolt diétát szoktuk alkalmazni, kalóriában, krisztalloid szénhidrátban és zsírban szegény étrendet, ez 1200 kcal-t és 160 gramm szénhidrátot tartalmaz. Az összetételét érdemes dietetikussal megbeszélni, de számolással is meg lehet határozni. Olyan vércukormérő, ami inzulint és mér, nincs forgalomban és nem is szükséges, mert az odafigyeléssel a probléma mérés nélkül is uralható. A vércukrot, ha normális volt a terhelésnél, felesleges mérnie, de ha szeretné, éhgyomorra 6, 1 mmol/l alatt van a normálérték, étkezés után 2 órával ez az érték nem lehet 7, 8 mmol/l felett.

Sok sikert kivánok Önöknek!

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. március 03., 10:47; Megválaszolva: 2011. március 05., 12:31
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése
32.hetes kismama cukorterhelés
Cukorterhelés eredmény