Cukorbetegség és inzulin

Azt szeretném megkérdezni, hogy a II-es típusú tablettás cukorbetegség egyenértékű-e az inzulinos cukorbeteg megítélésével az étkezés, az odafigyelés, rendszeres vércukorszint mérés tekintetében. Hozzátartozóm bentlakásos idős otthonban él és egyáltalán nem a cukorbeteg diétán van, annyi van csak, hogy a teát és gyümölcslevet édesítővel kapja. A vércukorszintéjét is csak a stroke-ja utáni rehab. kontrollok miatt mérik. Mennyire befolyásolhatja, a nem megfelelő értékeket, (legutóbb éhgyomri vércukorszintje 14 volt) , hogy nem megfelelő az étkezése és normális süteményeket, tortaszeletek eszik olykor. Sajnos az otthon orvosa csak az inzulinos betegeket tekint odafigyelésre alkalmas cukorbetegnek, az étkezés és cukorszint mérés tekintetében is. Köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza cukorbetegség témában

Kedves Kérdező!

Minden diabetesesnek egyformán kell figyelnie magára, ha meg szeretné előzni a szövédményeket. Az inzulinnal kezelteknek talán kicsit nehezebb a helyzete, de nincs jó és rossz diabetes, csak diabetes, amit egészséges életmóddal (étrendi szabályok betartásával) és mozgással valamint gyógyszeres terápiával (tbl vagy inzulin) lehet és kell egyensúlyban tartani. Igazából azonban nem feltétlenül az orvos "feladata" az odafigyelés. Mindig team munkáról van szó, dietetikus, diabeteses szakassziszetens, nővér, specialista és természetesen nem utolsó sorban a beteg "feladata", hogy minden jól menjen. Kérjen nyugodtan segítséget a fent említettektől.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. február 08., 13:06; Megválaszolva: 2011. február 09., 20:01
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Cukorbetegség , IR
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése
32.hetes kismama cukorterhelés