Cukoreredmények....

Tisztelt Dr.Felszeghy Enikö! Olvasgatom mások kérdéseit és a válaszokat. Azt tetszett irni egy kérdezönek, hogy a jó éhomi cukorérték 6, 1 alatti. Az evés utáni meg 7, 8 alatti.1 éve vagyok cukorbeteg, az orovsom az éhomirol nem nyilatkozott, az evés utánira meg azt mondta addig jó míg nem lépi túl a 9-et.Van itthon Accu-chek aktív gépem annak a tájékoztatójában az van írva: éhomra kítünö eredmény 4, 0-6, 0.Kielégító 6, 0-7, 0ig.Ettöl feljebb rossz.Evés után 1-2 órával kitünö az 5, 0-7, 5 tartományon belül. Mefelel 7, 5-9, 0ig.Ettöl feljebb nem megfelelö.Külön ki van emelve-normális érték nem diabeteszes embekenek: éhomi 4, 1-5, 9 között.2 órával az evés után pedig 7, 8. Most akkor mi az érvényes.Nekem az éhomi 6-on flöl van mindig utána már jó.sokszor a 7, 0-et sem eri el 2 órával. Mást nem szedek mint Calvust.1x naponta reggeli után.Elötte Januviát szedtem de arra azt mondták erösebb.Reggel attól se volt kevesebb késöbb meg gyorsabban vitte le mert 100as volt emez meg csak 50es.Nem szomjaztam nem fogytam nem voltam éhes soha esetleg hiztam, véletlenül egy rutin vér vizsgálatnál vették észre 7, 13 volt. Még akkor is azt mondták 6, 5-ig vártak volan nem vetnek be gyogyszert. Akkor47 éves voltam.Szeretném ha megmagyarázná hogyan is vannak ezek az értékek.Köszönöm-Még egy érdekes dolog. Azt olvastam a kávé meg a tea bizonyos százalékban csokkenti a kockázatot, hogy megkapjuk a diabéteszt.Hát kávézni nem kávézom már 13 éve de a gyumolcstea meg a gyogyteák, zold tea roibos mindnnapi dolog volt váltogatva. Aztán voltam egy természetgyogyásznál ö azt mondta ha elhagyom a tejtermékeket leeht javulni fog a dolog mert az én szervezetem nem birja a tejet.Viágéletemben sajtokat ettem meg joghurtot..Tegnap viszont egy noi magazinban azt olvastam a tejtermékek fogyasztása akár 30%ban csokkenit a diabetesz 2kialakulását amerikai tudosok szerint.Hát akkor mit késleltetett? Középiskolás koromtól, imádtam tízorainak a joghurtot kflivel meg pusztán is, rengeteg turot ettem tejet ittam édesités nélkul. Mitol védett meg? Szoval nem érdemes már ujságot sem olvasni mert az ember csak eleksseredik rajta...Köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Felszeghy Enikő válasza cukorbetegség témában

Kedves Kérdező!

A legutolsó mondata az igaz, nem érdemes ujságot olvasni, mert csak elkeseredünk rajta. A vércukor határértékeket különböző, diabetessel foglalkozó egyesület (ADA, WHO, IDF, EASD) határozza meg, sok-sok adatból. Az elfogadott és használt adatok szerint egészséges vc érték 0 perckor 6, 1 mmol/l. 6, 1-7, 0 között IFG impaired fasting glükóz (emelkedett érték) , 7, 0 felett éhomi érték alapján kimondható 2es típusú diabetes mondható ki. A 120 perces érték alapján a jó vc ért 7, 8 mmol/l alatti, a 7, 8 - 11, 1 mmol/l közötti érték az IGT (csökkent glükóztolerancia) , 11, 1 mmol/l felett 2es típusú diabetes mellitus. A reggeli magasabb vércukorértékek miatt felmerülne bennem az esti inzulin adásának szükségessége, de ezt jó lenne, ha megbeszélni a diabetológusával, főleg, ha a HbA1C érték emelkedett (6, 5% feletti) .

A tej, kávé és tea védő vagy károsító hatásáról nem tudok nyilatkozni, erről inkább a dietetikussal lenne érdemes beszélnie.

Remélem kicsit tudtam csökkenteni a kétségeit, sajnálom, hogy nem tudtam ennél többet írni Önnek.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. január 12., 12:49; Megválaszolva: 2011. január 13., 16:06
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra