Hasznos lesz-e az insulin váltás?

Kb. egy hónapja a szedett vércukor csökkentő gyógyszerekről átállitottak az Insuman Basal insulinra, mellyel egy időben megvonták az Eucreas és Glucobay szedését. Új gyógyszerként kaptam a Diaprel MR 30 mg. helyett a Diaprel MR 60 mg, valamint a Meforal 2x1000 mg. gyógyszereket. Az insulint naponta egy alkalommal, 21.00-kor 10 egységgel kezdtem, majd 2 hét mulva l4 egységre módosítva, 10 nap mulva pedig 16 egységre emelve alkalmaztam. A vércukor mérésekor javulás nem volt tapasztalható. Így 2011. 01. 05-én új insulint kaptam, a Diaprel elhagyásával, az Insuman Comb 25-öt, amelyből reggeli előtt 20 perccel 14 egységet, este, 18.00 órakor pedig 16 egységet adok be. Igaz, még nem sok idő telt el, kontrollra 01. 13án kell menni, de különös javulást eddig-e rövid idő alatt nem tapasztaltam. Kérdezném, hogy ilyen formában mikorra várható javulás az itt leirt alkalmazási módon. Tisztelettel: Huszár István. Tiszaújváros.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Felszeghy Enikő válasza cukorbetegség témában

Kedves Kéredező!

Inzulin adagolását akkor kezdjük, ha életmódváltással, diétával és kombinált gyógyszeres kezelés mellett sem lehet elérni, hogy a vércukorszint 7, 8 mmol/l aál csökkenjen. Az éjszakai (bedtime) inzulin adását akkor kezdik el, ha reggeli vc értékek magasak. Amennyiben a kombinált gyógyszeres (tbl) és inzulinos kezelés mellett sem jók a vércukorértékek, a napi kétszeri, háromszori esetenként 4xi inzulin adása jön szóba: Ennek beállítása sokszor sok türelmet igényel, mert a sok inzulin hatására hypozhat az ember, a kevés inzulin pedig emelkedett értékeket eredményezhet. Ha a vc értéke magasabb, akkor mindenképpen szóba jön, de ezt érdemes megbeszélnie a kezelőorvosával, azt gondolom, a megadott időpont nincs annyira messze, hogy kapkodnia kelljen.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. január 07., 13:07; Megválaszolva: 2011. január 10., 11:53
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra