Cukorbetegség időskorban

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A nagymamámmal kapcsolatos lenne a kérdésem.87 éves és évekig kellett cukorra gyógyszert szednie, kb egy évvel ezelőtt pedig elkezdte az inzulin adását is. 2 héttel ezelőtt váratlanul feljebb ment az érték, 18-20 körülire, 3 napig folyamatosan. A háziorvos azt javasolta, egy-két napig adjon be egy egységgel többet minden alkalommal az inzulinból. Annyit hatott, hogy az érték lecsökkent viszont még az éhgyomri érték sincs 9-10 alatt, a napközbeni pedig 10-13 körüli. A háziorvoshoz újra lement, aki azt mondta ez nem vészes, nincs vele probléma, folytassa a szokásos adag inzulint..Szeretnék megerősítést kérni, hogy valóban nem kell tenni semmit? Ez "normális" értéknek mondható? Más betegsége semmi nincs a mamának, jó állapotban van, tevékeny és mozgékony.Nem szeretnénk ha esetleg egy elhanyagolt cukor miatt lenne baja. Köszönöm szépen! Nicolette

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Felszeghy Enikő válasza cukorbetegség témában

Kedves Kérdező!

A jó éhomi vércukorérték 6, 1 mmol/l alatti, az étkezés utáni pedig 7, 8 mmol/l alatt jó, de 11, 1 mmol/lig elfogadható. Ez azt is jelenti, hogy valószínű érdemes lenne emelni az inzulint, ez viszont csak úgy lehet megtenni, hogy tudjuk, hogy mennyi és milyen inzulint kap. Ennek megfelelően mindenképpen azt javaljom, hogy beszéljék meg a diabetes gondozóorvosával, hogy milyen legyen a terápia a továbbiakban.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. január 04., 13:26; Megválaszolva: 2011. január 07., 13:05
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra