Cukorbetegség a terhességnél

Tisztelt doktorúr/nő! Kérdésem tulajdonképpen az terhességi izomgörcs oka és kezelése lenne. 32 hetes kismama vagyok, sajnos inzulinra szorulok, és úgy tűnik hiába tartom a diétát, a vércukorszintemet nem tudom kordában tartani. Az edéd utáni vércukorszintem nagyon gyakran megy 8-9 es értékig. Elég sokat göcsöl a hasam, meg a lábam, amire a nőgyógászom Magne B6 tablettát javasolt, jelenleg napi 6 szemet szedek belőle. Ezidáig ez el is mulasztotta a görcsöket. Késöbb ezt ki kellett egészíteni calcium pezsgőtabletttával is, de elviselhető volt a reggeli egy egy görcs, kis masszírozásra elmúlt. Az utóbbi napokban viszont olyan nagyon jelentkeznek az izomgöcsök, hogy fél egy órát mozdulni sem tudok. Ma reggel egyszerre mindkét lábam ugrott görcsbe az ébredéskor. Nem csak a vádlim, hanem a sípcsontom melletti izom, a lábfejem, sőt a combom is. Forrónak éreztem a combom, és mintha ugrált volna egy ér, vagy ideg a térdem felett. Nagyon nagyon lassan és nehezen múlt el, komolyan megjedtem az egésztől.mert a fájdalom a sokszorosa volt az eddigi göcsöknek. Lehet ez a cukorbetegség, az inzulin "mellékhatása", esetleg valami hiánybetegség? esetleg visszér? Ez a baba az ötödik terhességem, eddig soha nem volt ilyen problémám az előző babavárások alatt. Igaz cukorbeteg sem voltam eddig. Mit tehetnék, hogy megelőzzem, csökkentesem a görcsöket? Sajnos a nőgyógyászom szeptemberig szabadságon van, így nem tudok tanácsot kérni tőle a teendőkről. Előre is köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a terhességi cukorbetegség témában

Kedves Kérdező! Az izomgörcs nem valószínű, hogy a terhességi diabetesetől van, annak ellenére, hogy inzulinoznia kell magát. A MagneB6 vitamin adását tudom én is javasolni, a Ca pezsgőtablettával kiegészíteni a korábbi módon az étrendet (2x500 mgot nyugodtan megihat naponta), emellett a tej normál mennyiség, vércukorfüggő fogyasztása is javasolt, jó ha a hypoglycaemiát kerüli, a déli magasabb étkezési vércukorértékeket több étkezési inzulin adásával tudja ellensúlyozni (1E adnék első lépésben többet).

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. augusztus 18., 12:17; Megválaszolva: 2010. augusztus 21., 16:11
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra