Van okom a félelemre?

Tisztelt Szakértők, a minap zajlott le életem első terheléses vércukor vizsgálata. A vizsgálat kérés okának hátterében két dolog állt; egyrészt 4-5 éve visszatérő hüvelyfertőzéseim vannak (akkor is jelentkeztek nálam ezek a problémák amikor még nem volt szexuális életem, majd a fogamzásgátló tabletták (Lindynette 20, Milligest) szedése mellett egyre gyakrabban jelentkeztek a tünetek, most fogok NuvaRing hüvelygyűrűre váltani) másrészt a családban (édesanyám részéről) öröklődő cukorbetegség figyelhető meg. Eredményeim: terheléses cukor 0: 4, 63 terheléses cukor 30: 8, 13 terheléses cukor 60: 8, 02 terheléses cukor 120: 6, 95. A jelzések alapján csillaggal jelölték a 30-as és a 120-as értéket. (Emellett magas volt a TSH hormonom, koleszterin, vas és alacsony az MPV). Kérdésem elsősoron arra irányul hogy van okom a félelemre a cukrot illetően? Esetlegesen a cukor okozhatja a nőgyógyászati gondjaimat? Előre is köszönöm a segítséget,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Felszeghy Enikő válasza a terheléses vércukor témában

Kedves Kérdező! A és 120 perces értékei szerint Ön egészséges (6, 1 mmol/l alatt és 7, 8 mmol/l alatt kellene lenni az értéknek), de a 30 és 60 perces magasabb, ez elméletileg csökkent glükóztoleranciára jellemző érték és amennyiben nem figyel az egészséges életmódra (kicsi fogyás és/vagy szénhidrát megszorítás, sok mozgás), akkor a későbbiekben kialakulhat 2es típusú diabetese. Emiatt mindenképpen érdemes elgondolkoznia a dolgom. Nem hiszem, hogy a visszatérő fertőzései ezzel függnek össze, próbáljon meg Gynefloret alkalmazni helyileg, ez is segítheti a hüvelyflóra visszaállását. A magasabb sTSH túlsúllyal összefügghet, pajzsmirigy alulműködésre jellemző, mindenképpen érdemes olyan irányban is továbbindulnia, mert kezelhető, de az ok ismeretében könnyebb.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2010. augusztus 04., 16:19; Megválaszolva: 2010. augusztus 05., 11:49
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra