• Diabétesz - gyógyszer

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt válaszadó!

        Évek óta kezelt magas vérnyomásom van, szívritmus zavarom (tachycardia, extrasystolé) és enyhe diasztolés funkciózavarom. Az elmúlt néhány hónapban jött ezekhez még magas koleszterin- és vérzsírszint, valamint 2 tip. diabétesz. A szedett gyógyszereim: Nebilet reggel 1, este 1/2; Cardilopin este 1x10 mg; Apadex reggel 1, Torvalipin 40 mg este 1. Most a cukorra (csak az éhomi értékeket nézte az orvos, egyéb vizsgálatra nem küldött) Diaprel 30 mg reggel 1 tbl. írt. Ezzel kapcsolatos lenne kérdésem: valóban ez a legmegfelelőbb gyógyszer rögtön elsőre? Az éhomi értékeim általában 7-8 között vannak. Egyébként 48 éves nő vagyok, kissé túlsúlyos, de az elmúl 3 hónapban diétáztam, és 10 %-ot adtam le a súlyomból (8 kg). A családi háttérben van cukorbetegség (apám és testvérem), de csak gyógyszert kell szedniük, inzulint nem.

        Vválaszát köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező!

        A 2es típusú diabetes első választanó szere a biguanid származékok valamelyike, leggyakrabban a metformin tartalmú antidiabetikum, de a szulfonilurea is orális antidiabetikumként alkalmazható gyógyszer. Emellett a testsúlycsökkentés és az életmódváltás is hasznos a betegség egyensúlyban tartásában. Abban az esetben, ha az első választanó szer nem elegendő, kombinációs kezelés jön szóba, de ez mindenképpen egyéni elbírálást igényel.

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-04-21 13:22:01; Megválaszolva: 2010. április 21., 13:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: