• Inzulin rezisztencia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        39 éves, 164 cm és 60 kg vagyok. Habituális vetélőként rengeteg vizsgálton estem keresztül, többek között cukorterhelésen is, melynek során kiderült, hogy az inzulin rezisztens meghaladja a 24, 0 határértéket, a 60 perces 26, 6 és 120 perces pedig 24, 2 volt. Erre, mint „kismértékű” emelkedésre a szülész-nőgyógyász kezelőorvosom 500 mg Meforalból 2 x1/2 szedését írta, illetve azt mondta, hogy diétázzak, melyek nem részletezett. Talán 150 grammos diétát is említetett!?
        Magáról az inzulin rezisztenciáról sokat olvastam, de pontos leírást nem találok, hogy esetemben hogyan kellene felépülnie a diétának.
        Abban kérném a segítségét, hogy hogyan kezdjek neki a diétának, annak hogyan kellene felépülnie?
         
        Tisztelettel várom válaszukat!

        WEBBeteg szakértő válasza a inzulinrezisztencia témában

        Tisztelt Kérdező!

        Kicsit értetlenül állok a nőgyógyász véleménye előtt, mert a metformin felírását tudmásom szerint a vércukorértékek emelkedése esetén ajánljuk, de ezen értékektől (éhomi 6.1 mmol/ alatt jó, 120 perces érték 7, 8 mmol/l alatt megfelelő) nem tesz említést. Az izulinszintjei pedig nem emelkedettek, éhomi érték esetén 25 mU/ml és terhelés kapcsán 45 mU/ml érték a megfelelő, ezért én nem ajánlanám a gyógyszer szedését. Amennyiben fogyni kíván (bár lényeges súlyfelesleg nincs Önön), akkor a 160 gramm CH tartalmú diéta (dietetikussal személyreszabottan megbeszélhető) vagy 1200 kcal tartalmú értend egész biztos fogyáshoz vezet, de én inkább a kiegyensúlyozott, a korábbiakhoz képest kevesebb étel fogyasztását és rendszeres mozgást javaslok. AZ előbbinek része, hogy pl. az interneten keres kalória és CH leírásokat, ha nincs elérhető közelségben dietetikus és egy heti, korábban fogyasztott étrendjét leírja és "kielemzi". Ennek segítségével rájöhet, van-e olyan terület (pl fehérkenyér helyett teljeskiörlésű gabonából sütött kenyér), amin tud változtatni.

        A habituális vetélést nem gondolom, hogy megoldja, de mindenképpen egészségesebb életet eredményez.

         


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010-02-09 20:41:13; Megválaszolva: 2010. február 09., 20:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: