Látásromlás a cukorbetegségben

Tisztelt Doktornő! 4 éve derült ki cukorbetegségem, melyből az utolsó kettőben már inzulinra állítottak. Legutóbbi Hga1c. 7, 14 ami sokkal jobb volt régebben most romlott erre az értékre. Rendszeresen mozgok heti 50-70 km intenzív kerékpározás. (40 éves vagyok) Ami miatt írok önnek az-az hogy a legutóbbi szemfenék vizsgálaton a következő diagnózist kaptam: Szf: Mkét papillán kis fiz. excav. maculákban pigmentzavar. Jobb maculában 2-3 microaneurizma, pettyes haemorrhagia. Töröközegek: Mkét lencsében minim coloidzavar. Javaslat Th: Doxium (calcium dobesilate) 1 hónapig 3x500mg, majd 2x500mg. adása javasolt. Szíves válaszát várnám hogy ez a diagnózis mennyire maradandó, gyógyszeres kezelés után helyre állna a „normál” állapot vagy ezzel már elindultam a látás romlás felé vezető nem valami rózsás úton.

Dr. Tóth Emese válasza cukorbetegség témában

Tisztelt kérdező!

Amint Ön is tisztában van a betegség lényegével: a vércukorszintet kell rendben tartani. A megfelelő szénhidrát háztartás mellett a kis kezdődő elváltozások még tudnak regenerálódni. A microaneurizma - az erek kis pontszerű tágulata - visszafejlődhet. Ebben segít a speciális kezelés, a kezdeti magasabb majd csökkentett dózisú Doxium terápia.

Rendszeres szemészeti kontrollt viszont így sem szabad elhanyagolni.

 Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Kérdés: 2009. augusztus 07., 15:33 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 07., 15:33
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Okozhatja-e cukorbetegség ezeket a...
Magas vércukorszint
Merckformin XR 500 retard
Cukorbetegség kezelése
Magas vércukor reggeli után