Mikroalga

Kedves Doktor Úr! Nagy örömünkre most várjuk a második kisbabánkat a férjemmel, és csak egy dolog árnyékolja be ezt az időszakot: úgy tűnik, újra a terhességi cukorbetegség réme fenyeget, mint az első várandósságom idején. Akkor, 2007-ben 150 gramm CH-s diétával (amit a diabetológián szabtak ki rám) a 28. héttől "sakkban" lehetett tartani az anyagcserezavaromat (végül "időre" egy gyönyörű, 3500 grammos, 58 cm-es kislányunk született, és csak 7 kilót híztam a diéta miatt) , de most még csak a 12. hétben vagyok, és az ujjbegyből történő mérések alapján azt látom, hogy kb. két-két és fél óra kell, mire -- a diétát tartva (! ) -- a vércukorszintem 5, 8 alá kerül. (Semennyi cukrot vagy cukrot tartalmazó ételt-italt nem fogyasztok, és nem vagyok túlsúlyos sem: jelenleg 59 kg a súlyom.) Egy órával reggeli után még 6, 2 körül van a vércukorszintem, ebéd után pedig 7 körül. Ez nagyon megijeszt engem, mert úgy tudom, hogy a második trimeszterben az inzulinellenes hatások növekednek a szervezetben. A kérdésem arra vonatkozik, hogy a diéta mellett van-e ellenjavallata annak, hogy mikroalgából készült itallal (spirulina, chorella) próbáljam rendezni a vércukorszintemet; azért fontos ez nekem, mert egyes internetes források szerint várandósoknak kifejezetten ajánlott a mikroalga, de néhány helyen mégis azt olvastam, hogy a klorofilltartalma miatt kerülni kell. Mivel eddig is gyógyteákat ittam (csalán, babhüvely stb.) , az alga méregtelenítő hatása nálam nem volna erős, főleg úgy, hogy kisebb adagban fogyasztanám, mint a javasolt adag. Egyes hírek szerint ez csodát tesz a vércukorszinttel (is) ; ezért szeretnék egy esélyt adni neki -- de csak amennyiben nem veszélyes a babára nézve. Ön mit tanácsol, kipróbálhatom? És ha igen, akkor az Elevit szedését abba kell hagyonom mellette? Azt még hozzá kell tennem, hogy vegetáriánus vagyok (nem elvi, hanem mert nem szeretem a húst) , és csak ritkán eszem húsféleségeket, főként virslit, de elég keveset. Válaszát és segítségét előre köszönöm! Judit

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza mikroalga, terhesség témában

Kedves Judit!

A mikroalga terhesség alatti fogyasztását illetően nem állnak rendelkezésre adatok, azért nem ajánlom, hogy terhesség alatt mikroalgát fogyasszon. A különböző gyógyteák is tartalmazhatnak a magzat számára ártalmas összetevőket, ezért a gyógyteákat illetően is kérje ki a szülészorvos tanácsát.

Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

Kedves Judit!

Részletes ismeretekkel rendelkezik a terhességi cukorbetegségről. Valószínűleg az első terhesség tapasztalatai alapján. Valóban romlik az inzulinérzékenység a terhesség előrehaladtával. Hajlamosító tényezők, előző terhességi cukorbetegség esetén ajánlatos a terheléses cukorvizsgálatot már az első trimeszterben elvégeztetni. Bár Ön amúgy is diétázik, betartja a napi 150 g CH mennyiséget. (Ez alá nem ajánlatos menni, az éhezést kerülni kell.) Ilyenkor javasolt a vércukor rendszeres ellenőrzése, amennyiben a diéta mellett  az étkezés után 1 órával 7 mmol/l fölé megy a vércukor, javasolt felkeresni a diabetológiát, inzulin kezelés bevezetésének elbírálása céljából.

Sajnos a természetgyógyászati készítmények terhességben való alkalmazásáról nincsenek ismereteim és gyakorlatom. Azt tudom, hogy a méregtelenítő hatású anyagokat kerülni kell.

Sajnos ebben  nem tudok tanácsot adni, kérdezzen meg egy tapasztalt természetgyógyászt.

Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 22., 09:28; Megválaszolva: 2009. július 22., 09:28
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra