Alacsony vércukor szint

Kedves Doktor Úr/Nő!

33 éves nő vagyok, második babámat várom, 26 hetes kismama vagyok.

Életem során többször volt vércukor szintet is néző laborvizsgálatom, mindig jó eredménnyel. Mivel a családomban volt cukorbeteg, ezért különösen foglalkoztatott mindegyik vizsgálatkor a cukorérték.

Jelenlegi terhességem alatt háromszor mértek vércukorszintet. Az első, éhgyomri érték 3, 9 mmol/l lett, majd következő alkalommal az étkezés utáni érték 3, 7 mmol/l, és most került sor a terheléses vércukor vizsgálatra, aminek értéke éhgyomorra 3, 9 mmol/l, terhelés után 5, 3 mmol/l.

Először nagyon megörültem az eredményeknek, majd amikor utánaolvastam a neten, és azt találtam, hogy az alacsony vércukorszint különféle betegségek (pl. inzulint termelő daganat) tünete lehet, elbizonytalanodtam. Főleg, hogy a tünetei (szorongás, gyors szívdobogás, szédülgetés) gyakran jellemzőek rám is, már a terhességet megelőző hónapokban is. Eddig azt gondoltam, valamiféle pániktünetek ezek (egyébként is hajlamos vagyok hipochondriára és pánikolásra) , de lehet, hogy összefüggés van a tünetek és az épp csak alsó határon lévő cukorértékek között?

Koplalni nem koplalok, bár az igaz, hogy nem eszem túl rendszeresen, de ez már évtizedek óta így van.

Az első terhességemnél (4 évvel ezelőtt) normálisan alakultak az értékel, 4, 5 körül volt éhgyomorra, 5 volt étkezés után és 7 terhelés után.

Most viszont meglep, hogy étkezés után még alacsonyabb, mint éhgyomorra.

Mit gondol a jelenlegi értékeimről? Van okom aggodalomra, vagy örüljek, hogy nem magas?

 

Válaszát előre is köszönöm!

 

Ingrid

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza alacsony vércukor témában

Kedves Ingrid!

Nincs ok az aggodalomra. A terhességben a bőséges női hormonok elválasztása és a kialakuló inzulinrezisztencia miatt fokozott inzulinelválasztás jellemző, amely vércukoresésre hajlamosít. Ezért szükséges rendszeresen étkezni. Az alacsonyabb vércukorértékek okoznak szédülést, éhségérzetet, szapora szívdobogást.  Szükséges 3-4 óránként étkezni, kis mennyiséget, amely mindig tartalmaz szénhidrátot is, hogy a vércukoresést kivédjük. Az eredményei alapján nem merül fel egyéb hypoglycaemiát okozó eltérés, nagy valószínűséggel a terhességgel együttjáró élettani eltérés. Azonban nagyon fontos odafigyelni a rendszeres étkezésre az ön és a kisbabája érdekében.Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 16., 09:14; Megválaszolva: 2009. július 16., 09:14
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Fruktóz, rosszullét
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése