Cukorbetegen lettem terhes

Cukorbetegen lettem terhes.Nem gondoltam rá, hogy ez megtörténhet, ugyanis 3 éve meddőségi centrumba járok ősszel lett volna úgy, hogy esetleg beültetés tisztában voltam, azzal, hogy a cukrot addigig kordában kell tartani tehát, azzal nincs gond 150g diétán vagyok. Meforal850-es tablettát szedek 2*1-et.Jelenleg 7 hetes vagyok a nőgyógyászom szerint még nem lehet gond ha most állitanak át másra én mégis nagyon aggódom. Az volna a kérdésem, hogy melyik kórházakban foglalkoznak ezzel? Valamint lehet-e változtatni esetleg károsult-e már a baba? Sajnos, akihez eddig tartóztam diabéteszes orvosomhoz elment szülni, aki helyette van ő csak szeptemberre adott időpontot nyilván ez késő.. Voltam a János kórházban, de onnan elutasitottak mondván ők nem foglalkoznak olyannal aki már cukros volt a terhesség előtt. Kérem segitsét, amennyiben tudna. Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza cukorbetegség témában

Kedves Cukorbeteg!

Azt javaslom, hogy megyei kórházba vagy pedig klinikára menjen el, ahol értenek a cukorbetegséghez terhesség alatt is. A lényeg, a cukorbeteg orvosa ezt fogja tudni. Ha Bp.-en él, akkor a régi MÁV kórházba vagy a Péterfy kórházba jöjjön. (Ott vagyok én is) . De persze semmi baj nincs, a lényeg, hogy a cukra rendben legyen a Meforallal semmi bajt nem okoz a babának. A cukoranyagcsere beállítása a lényeg, a többit mi majd megoldjuk. Azt bízza ránk. Tehát minél előbb keresse fel a cukorbeteg gondozóját, és beszélje meg vele, mit kell tennie. Egyébként gratulálok. Üdvözlettel: Dr. Zsirai László

Tisztelt Kérdező!

A cukorbeteg nőknél a terhesség vállalásának mindig tervezettnek kell lennie. Csak rendezett anyagcsere esetén javasolt a fogamzás, éppen azért, hogy a magzati és az anyai szövődményeket a legkisebbre csökkentsük. Terhesség alatt gyógyszeres kezelés a cukorbetegségre ellenjavallt. A gyerekvállalás előtt a gyógyszerek elhagyása, az inzulinterápia beállítása szükséges. Időnként a PCOS miatt metformint szedő nők a 12 hétig folytatják a terápiát minden gond nélkül.

Annak megítélése, hogy érte-e valamilyen károsodás az embriót nagyon nehéz. Nem feltétlenül a metformin miatt, hanem azért, mert nem ismert, hogy milyen volt a cukorháztartás, illetve milyen most.

Javasolt minél hamarabb a területileg illetékes diabetes szakrendelés felkeresése, a megfelelő terápia beálítása céljából. Ott tájékoztatást tudnak adni, ha ők nem foglalkoznak kismamákkal, hogy hol tudnak segíteni Önnek. Esetleg az Állami Egészségügyi Központ Diabetológiai Szakrendelését is megpróbálhatja. Remélem sikerrel jár.

Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 09., 16:55; Megválaszolva: 2009. július 09., 16:55
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése
32.hetes kismama cukorterhelés
Cukorterhelés eredmény